U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Carter en de ontdekking van het graf van Toetanchamon

Gepost 2017/09/19

Op 10 september 2017 werd bij opgravingen in Draa Abu el-Naga (aan de Westelijke Nijloever bij Luxor) het graf van de koninklijke goudsmid Amenemhat gevonden. Hij leefde tijdens de 18e dynastie en vervaardigde objecten ter ere van de god Amon-Re. Ik moest meteen denken aan de vondst die bij mij een levenslange fascinatie voor het oude Egypte in gang zetten: de ontdekking van het graf van Toetanchamon door Howard Carter in 1922. 

Lees de rest van deze post »

3 Films over grote kunstenaars die u dit jaar nog moet zien.

Gepost 2017/08/28

“The Agony and the Ecstasy” was de eerste film over een kunstenaar die ik ooit zag. Deze biografische film vertelt het verhaal van Michelangelo (Charlton Heston), die werkt aan het Sixtijnse plafond, en een problematische relatie met paus Julius II onderhield. Ik vond het geweldig om meegevoerd te worden in de Italiaanse renaissance, en het leven van Michelangelo. En ik hou nog steeds van dit soort films,al kijk ik tegenwoordig uiteraard met een kritischer blik. Nu vallen me fouten (of artistieke vrijheden…) op. 

Lees de rest van deze post »

Aandacht en verwondering bij Small Wonders in het Rijksmuseum

Gepost 2017/08/13

Minder dan een halve minuut. Dat is de tijd dat de gemiddelde museumbezoeker naar een kunstwerk kijkt. In de tentoonstelling ‘Small Wonders’ die deze zomer in het Rijksmuseum te bewonderen is, kijkt u langer dan gemiddeld naar de objecten. Gegarandeerd. Waarom? Omdat ze op microformaat zijn uitgesneden, en pas echt goed tot hun recht komen als u van dichtbij en met aandacht kijkt. En dan gebeuren er bijzondere dingen…. 

Lees de rest van deze post »

Dagje Maastricht? Bezoek Slevrouwe

Gepost 2017/07/28

Bent u wel eens in de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee in Maastricht geweest? Deze zomer heeft u de perfecte aanleiding om deze prachtige kerk (weer) eens te bezoeken. Ze is nu namelijk onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, dat bestaat uit 11 kerken en 2 synagogen die u gezien móet hebben. Als geboren Maastrichtse ben ik uiteraard heel trots dat Slevrouwe, zoals de kerk in Maastricht genoemd wordt, op dat lijstje staat. Graag vertel ik waarom u deze kerk echt niet mag missen. 

Lees de rest van deze post »

3 Zomerse tips voor het kijken van kunst

Gepost 2017/06/30

Eindelijk is het zomer! Hopelijk kunnen we genieten van vele zonuurtjes; dat hebben we wel verdiend na de koude winter. Ik hoef zelf echt niet elke minuut zon buiten te zijn. Dus soms vind ik een museumbezoek wel een verademing. Maar hoe mooi is het om af en toe zon met kunst te combineren in een buitententoonstelling!

Ik deel graag mijn top 3 zomerse tips met u:

Lees de rest van deze post »

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?