U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Dagje Maastricht? Bezoek Slevrouwe

Gepost 2017/07/28

Bent u wel eens in de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee in Maastricht geweest? Deze zomer heeft u de perfecte aanleiding om deze prachtige kerk (weer) eens te bezoeken. Ze is nu namelijk onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, dat bestaat uit 11 kerken en 2 synagogen die u gezien móet hebben. Als geboren Maastrichtse ben ik uiteraard heel trots dat Slevrouwe, zoals de kerk in Maastricht genoemd wordt, op dat lijstje staat. Graag vertel ik waarom u deze kerk echt niet mag missen. 

Kaarsje branden bij de Sterre der Zee

Als klein meisje werd ik vaak door mijn ouders meegenomen naar Slevrouwe. We brandden daar een kaarsje in de kapel van de Sterre der Zee. Vanuit die kapel kwam je in de kerk, waar het donker en mysterieus was. Ik vond het fascinerend (en destijds ook een beetje eng…).

De kerk werd rond 1000 gebouwd in de romaanse stijl, gekenmerkt door dikke muren en relatief kleine vensters. De middeleeuwse kerkganger zal daardoor de mystiek van het geloof gevoeld hebben. En diezelfde mysterieuze sfeer kunnen wij nu, eeuwen later, nog steeds ervaren. U stapt als het ware terug in de tijd.

 

Devotiebeeld van de Sterre der Zee, ca. 1410, O.L.Vrouwebasiliek, MaastrichtDevotiebeeld van de Sterre der Zee, ca. 1410, O.L.Vrouwebasiliek, Maastricht

Mijn top 3 bezienswaardigheden

Aan de buitenzijde valt meteen de romaanse bouwstijl op: dikke muren en ronde bogen. De blikvanger is zonder twijfel het westwerk dat het O.L.Vrouweplein domineert.

Maar waar moet u binnen op letten? Ik deel met u mijn persoonlijke top 3 van bezienswaardigheden:

  1. Het devotiebeeld van de Sterre der Zee. In dit beeld van Maria met het Christuskind staan tederheid en moederschap centraal. Het beeld wordt al sinds de 16e eeuw intens vereerd in de stad.Jan van Steffenswert, Christoffel met Christuskind, ca. 1520, beschilderd hout, O.L.Vrouwebasiliek, MaastrichtJan van Steffenswert, Christoffel met Christuskind, ca. 1520, beschilderd hout, O.L.Vrouwebasiliek, Maastricht
  2. Het beeld van de Heilige Christoffel. Het is van de hand van de middeleeuwse beeldsnijder Jan van Steffenswert, een van de weinige kunstenaars uit die tijd die we bij naam kennen. Bijzonder zijn de realistische details, zoals de kluizenaar met lantaarn in de boomstam aan de voorzijde. En door een spleet kijkt een bebaarde man naar buiten.
  3. De ramen in de basiliek. Deze zorgen voor het diffuse licht dat bijdraagt aan het gevoel van mystiek in de kerk. De glas-in-loodramen tonen verschillende stijlen. Ze zijn gemaakt door in Limburg werkzame kunstenaars zoals Henri Jonas en Daan Wildschut.

 

Grootste Museum van Nederland: ‘michelinster’ voor kerken

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent . Het ontstond vanuit de gedachte dat wij in eigen land zelden een kerk bezoeken voor zijn kunsthistorische waarde. Daardoor lopen we veel verborgen topkunst mis. De initiatiefnemers noemen het Grootste Museum zelf een ‘michelinster’ voor kerken.

Meer weten over het Grootste Museum en de aangesloten kerken?

https://www.grootstemuseum.nl/nl/

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?