U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Museum

Tentoonstelling

Van

Tot

Alkmaar, Stedelijk Museum

Collectie Paul Rijkens  

Unilever topman Paul Rijkens (1888-1965) had een enorme kunstcollectie van ongeveer 500 schilderijen en 300 etsen. Naast Nederlandse kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw, bezat hij ook de grootste Nederlandse verzameling Belgische kunst uit die periode.  In deze tentoonstelling ziet u werken van onder anderen Constant Permeke, Jan Sluijters en Gustave de Smet.

22-02-20

01-11-20

Amstelveen, CoBrA Museum

Presentatie Surrealisme en CoBrA

Het surrealisme en CoBrA lijken op het eerste oog weinig gemeen te hebben. Enkele oprichters van de CoBrA-beweging waren echter eerder betrokken bij Le Surréalisme Révolutionnaire. Wegens grote meningsverschillen verlieten sommigen, onder wie Asger Jorn en Karel Appel, deze groep om vervolgens CoBrA op te richten. Deze tentoonstelling, met werken uit eigen collectie, toont de verschillen en overeenkomsten tussen de twee stromingen. De expositie is tegelijkertijd te zien met “This is Surrealism!”.

01-06-20

27-09-20

 

This is Surrealism! The Boijmans masterpieces

Vier maanden lang kunt u genieten van veertig topstukken uit de collectie Surrealisme van museum Boijmans Van Beuningen. Werken van onder anderen Salvador Dalí, René Magritte en Marcel Duchamp zijn hier naast elkaar te zien, voordat ze op wereldreis gaan.

01-06-20

27-09-20

Amsterdam, Hermitage

Juwelen

Juwelen maken een outfit af, en zeggen bovendien iets over de smaak, afkomst en rijkdom van de drager. Speciaal voor deze 2e jubileumtentoonstelling komen honderden juwelen naar Nederland. Ze behoorden ooit toe aan de tsarina’s en de high society van het Russische hof. Samen met prachtige japonnen en portretten worden deze juwelen, van onder anderen Cartier en Fabergé, getoond in een setting die u meeneemt naar de bals en boudoirs van het hof in Sint Petersburg. 

01-06-20

01-09-20

 

Romanovs in de ban van de ridders

De tsaren waren gefascineerd door de wereld van ridders en jonkvrouwen, de hoofse liefde en toernooien, en dat blijkt uit deze bijzondere deelcollectie van de Hermitage in Sint Petersburg, die in de 19e eeuw werd samengebracht. Treed in de voetsporen van de Romanovs en waan u in de middeleeuwen aan de hand van meer dan 250 objecten, waaronder harnassen en wapens, boeken, en schilderijen.  

01-09-20

31-12-20

Amsterdam, Rembrandthuis

Hier. Zwart in Rembrandts tijd

Zwarte mensen waren al aanwezig in het zeventiende-eeuwse Holland, in de samenleving én in de kunst. Lang is dit onderbelicht gebleven en dat is onterecht. Rembrandt en vele van zijn tijdgenoten hebben namelijk prachtige kunstwerken van hen gemaakt. Daarin valt onder meer op dat latere stereotypen nog niet overheersend waren, en dat deze mensen vaak geen ondergeschikte rol hadden, maar juist het centrale onderwerp van een kunstwerk vormden.

01-06-20

06-09-20

Amsterdam, Rijksmuseum

Caravaggio-Bernini. Barok in Rome

In de eerste decennia van de 17e eeuw stonden Caravaggio en Bernini in Rome aan de wieg van een nieuwe kunststroming: de barok. In plaats van elegantie werd het oproepen van emoties nu de norm. Barokke kunstenaars maakten theatrale kunst vol drama, dynamiek en bravura, waarbij  schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur vaak innig samenwerkten. Het ontketende een revolutie in de westerse kunst, die in heel Europa zijn sporen naliet.

01-06-20

13-09-20

 

Dankzij Waller 2010-2020

Kunsthistoricus en prentkenner François Gérard Waller hoorde tot de grootste weldoeners van het Rijksmuseum: hij schonk kunstwerken, zoals schilderijen, tekeningen en prenten, maar ook een fonds dat zijn naam draagt. Daaruit kan het Rijksmuseum jaarlijks honderden prenten verwerven. Deze tentoonstelling toont de meest bijzondere aankopen die de afgelopen jaren met behulp van dit fonds gedaan werden.

01-06-20

13-09-20

Amsterdam, Stedelijk Museum

Nam June Paik. The future is now

Groot overzicht van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Nam June Paik, een van de meest visionaire en invloedrijke pioniers van de vroege videokunst. Paik legt een relatie tussen kunst en technologie, tussen Oost en West, en reflecteert op de invloed die technologie heeft op de globalisering, en daarmee op ons dagelijks leven. Zijn werk is multidisciplinair, experimenteel, innovatief en speels, en van grote invloed op de generaties na hem.

14-03-20

23-08-20

 

Surinaamse school

In deze tentoonstelling, met werken uit eigen collectie, volgt u de ontwikkeling van de Surinaamse beeldende kunst van het begin van de 20e eeuw tot en met de jaren na de onafhankelijkheid van Suriname. De focus ligt daarbij in het bijzonder op kunstenaars die niet alleen artistiek werk hebben geleverd, maar ook een bijgedragen hebben aan de scholing van een nieuwe generatie kunstenaars.  

Eind november’20

 

 

Ulay was here

Hoewel Ulay (Frank Uwe Laysiepen) vooral bekend is van zijn samenwerking met Marina Abramović, had hij ook als zelfstandig kunstenaar een indrukwekkend oeuvre. En dat verdient een solotentoonstelling. In zijn werk zijn processen van (chemische) verandering, de overgang tussen identiteiten, en de acceptatie van onzekerheid en toeval belangrijke zaken. Bovendien toonde hij een grote betrokkenheid bij maatschappelijke ontwikkelingen en de (recente) geschiedenis.

21-11-20

18-04-21

Amsterdam, Van Gogh Museum

In the Picture

Een portret vertelt vaak meer dan je in eerste instantie denkt. In 1889 schilderde Vincent zijn beroemde “Zelfportret met verbonden oor”. Het toont hem kwetsbaar en krachtig tegelijk, maar ook als kunstenaar, in zijn atelier, met schildersezel. In deze voorjaarstentoonstelling ontdekt u in 75 portretten van en door kunstenaars welk beeld zij wilden overbrengen. U geniet van werk van onder anderen Vincent van Gogh, Edvard Munch, Charley Toorop en Paul Cézanne.

21-02-20

30-08-20

 

‘Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven

Hoewel Vincent van Gogh in het schrijven van brieven even gepassioneerd was als in zijn schilderkunst, worden zijn brieven zelden getoond. De reden hiervoor is de kwetsbaarheid van de stukken. Ze geven ons echter inzicht in hetgeen hem bezighield. Tijdens deze bijzondere tentoonstelling worden de mooiste brieven getoond in combinatie met zijn meesterwerken.

09-10-20

10-01-21

Assen, Drents Museum

Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950

Als aan het einde van de 19e eeuw de eerste kunstenaars Drenthe bezoeken, komt de provincie bekend te staan om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Net als in het Franse Barbizon, komen kunstenaars als Israëls, Mesdag en Van Gogh hierheen om de natuur te schilderen, vaak in de openlucht. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken.

24-11-19

13-09-20

Den Haag (Scheveningen), Beelden aan Zee

Germaine Richier. Mensbeeld – Mensbeest

Germaine Richier was een van de belangrijkste Franse beeldhouwers van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het ruwe, bekraste, aangevreten en bloedende oppervlak van haar sculpturen, half mens en half dier, getuigt op indrukwekkende wijze van de existentiële angst en dilemma’s als gevolg van de oorlog. Daarnaast zijn onder andere haar jeugd in de Provence, de ideeën van de surrealisten, en de weerstand tegen haar als vrouwelijke beeldhouwer van invloed op haar werk.

13-03-20

07-06-20

Den Haag, Kunstmuseum

Breitner vs. Israels. Vrienden en rivalen

Deze tentoonstelling richt zich op de wisselwerking tussen George Hendrik Breitner en Isaac Israels, die eind negentiende eeuw tot de belangrijkste figuren in de Nederlandse schilderkunst behoorden. Hun gehele carrière hebben de twee schilders elkaar bewonderd, benijd en geïnspireerd. En hoewel hun rivaliteit jarenlang voor spanningen zorgde, haalden ze mede door die wedijver juist het beste in elkaar naar boven.

01-02-20

06-09-20

 

Anders Zorn

De Zweedse schilder Anders Zorn (1860-1920) is een grootheid in zijn vaderland, maar in de rest van Europa nog vrijwel onbekend. Daar brengt het Kunstmuseum verandering in met deze expositie. In het werk van Zorn is een belangrijke rol weggelegd voor het prachtige Zweedse landschap, als achtergrond voor scènes uit het dagelijks leven.

10-10-20

31-01-21

Den Haag, Mauritshuis

George Stubbs – De man, het paard, de obsessie

George Stubbs behoort tot de belangrijkste achttiende-eeuwse kunstenaars van Engeland, terwijl hij in Nederland echter nagenoeg onbekend is. Het Mauritshuis heeft de primeur met de eerste tentoonstelling van zijn werk in ons land. Aan de hand van dertien schilderijen, tien anatomische tekeningen en het originele skelet van het wereldberoemde renpaard Eclipse laat het Mauritshuis zien hoe Stubbs zich wist te ontwikkelen tot dé paardenschilder van het Verenigd Koninkrijk.

20-02-20

30-08-20

 

Alleen met Vermeer – ‘het mooiste schilderij ter wereld’

In deze tentoonstelling bewondert u slechts 1 enkel schilderij: “Gezicht op Delft” van Johannes Vermeer. In de loop der tijd hebben veel bezoekers, onder wie Marcel Proust, een bijzondere band met dit werk opgebouwd. Daarom krijgt u dit najaar de kans om alleen, of met een zeer klein gezelschap, van het werk te genieten, en onder ideale omstandigheden te ervaren wat het met u doet.

26-09-20

03-01-21

Den Haag, De Mesdag Collectie

Antonio Mancini. Eigenzinnig & extravagant

De eigenzinnige 19de-eeuwse Italiaanse kunstenaar Antonio Mancini maakte extravagante, moderne schilderijen, waarvoor hij vaak onverwachte materialen gebruikte. Mesdag herkende al vroeg zijn talent, en kocht in twintig jaar 150 werken van hem aan. Maak in deze tentoonstelling kennis met de wereld van Mesdag en de Haagse salons, met die van Mancini in zijn eenvoudige atelier in Rome en met die van de high society in Engeland en Ierland, waar hij portretten maakte in overweldigende buitenhuizen.

13-03-20

20-09-20

Dordrecht, Dordrechts Museum

Willem Bastiaan Tholen. Een gelukkige natuur

Willem Bastiaan Tholen is een van de toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de 19de eeuw. Hij werd vooral bekend als schilder van landschappen en water, maar vervaardigde ook sfeervolle stadsgezichten, intieme interieurs en ontroerende portretten; iets dat tot nu toe onderbelicht is gebleven. Maak tijdens deze overzichtstentoonstelling (hernieuwd) kennis met Tholen, zijn leermeesters en bevriende schilders, onder wie Jacob Maris en Willem Witsen.

09-02-20

01-11-20

 

Diep geworteld

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting brengt het Dordrechts Museum een ode aan de boom. Ruim 60 Nederlandse schilderijen tonen de verschillende manieren waarop de schilder de boom afbeeldt door de eeuwen heen: van plein-air tot expressionistisch, en van portret tot onderdeel van een groter landschap.

11-11-20

05-04-21

Groningen, Groninger Museum

Drukker In Oorlogstijd - H.N. Werkman En De Blauwe Schuit

Aan het einde van 1940 werd De Blauwe Schuit opgericht, onder anderen door drukker H.N. Werkman. Het gezelschap reageerde op de bezetting door het uitgeven van onder meer gebeden, psalmen, teksten uit de Joodse en Jiddische cultuur, en moderne poëzie. Hendrik Werkman verzorgde bij al deze uitgaven de typografie, en de kleurrijke illustraties. Het was voor hem en de andere ‘Schippers van de Blauwe Schuit’ een vorm van persoonlijk verzet, waarin hij gedreven werd door vaderlandsliefde, volharding en hoop.  

01-06-20

04-10-20

Eindhoven, Van Abbe Museum

The making of Modern Art

Deze tentoonstelling laat zien welke rol musea, uitzonderlijke verzamelaars en invloedrijke tentoonstellingen hebben gespeeld bij de formatie van de moderne canon. Moderne meesterwerken uit eigen collectie, van o.a. Mondriaan, Picasso en Kandinsky, vertellen dit verhaal.

29-04-17

03-01-21

 

Yael Davids. A Daily Practice

Deze zomer ervaart u in 10 zalen van het Van Abbe Museum een selectie van het werk van Yael Davids, van sculptuur tot installatie. Deze tentoonstelling combineert het werk van Davids met kunstwerken van onder anderen Hilma af Klint.

02-06-20

27-09-20

Enschede, Rijksmuseum Twenthe

Picasso & Matisse. Beauty is a line

In samenwerking met Kunstmuseum Pablo Picasso te Münster presenteert Rijksmuseum Twenthe werken van Picasso en Matisse in een dubbeltentoonstelling over de lijn in de beeldende kunst. Aan de hand van grafische werken van deze giganten van de moderne kunst, en vele andere werken van onder anderen Toorop, Kirchner en Van Heemskerck, bestudeert deze expositie de lijn als het fundament van de moderne kunst.

02-02-20

13-09-20

Gorssel, Museum MORE

Jan Mankes. De werkelijkheid niet

Museum MORE herdenkt met deze tentoonstelling de 100e sterfdag van schilder Jan Mankes. Hij stond te boek als “Hollands meest verstilde schilder” en als kluizenaar met een afkeer van luidruchtigheid. In deze tentoonstelling geniet u van zo’n 35 topstukken uit zijn oeuvre, afkomstig uit eigen collectie, aangevuld met prachtige bruiklenen.

10-04-20

25-10-20

 

Nieuwe kaders. Schilderkunst, fotografie en film 1920-1940

De fotografie, neorealistische schilderkunst en de film van het interbellum vertonen in Nederland veel overeenkomsten. In alle disciplines experimenteerden de makers met spannende technieken, zoals abrupte afsnijdingen. Voor het eerst ziet u deze drie kunstvormen uit de periode 1920 - 1940 naast elkaar in 1 unieke tentoonstelling, met werken van onder anderen Eva Besnyö, Pyke Koch en Carel Willink.

03-10-20

24-01-21

Haarlem, Frans Hals Museum

Haarlemse helden. Andere meesters

Het Frans Hals Museum heeft naast een grote collectie schilderijen van de naamgever, ook werken van een groot aantal ‘andere meesters’ uit de 16e en 17e eeuw. In de vernieuwde collectiepresentatie “Haarlemse Helden. Andere Meesters” brengt het Frans Hals Museum juist déze ‘helden’ uit de eigen verzameling voor het voetlicht in locatie Hof: Hendrick Goltzius, Karel van Mander, Jan Porcellis, Salomon van Ruysdael, Nicolaes Berchem en nog vele anderen. Zij worden gepresenteerd naast moderne meesters.

08-03-19

01-07-22

 

Mag het ook mooi zijn? Haarlemse impressionisten en realisten

De 20e eeuw was voor de kunst een eeuw van vernieuwing met veel ruimte voor experiment. Toch zijn er ook kunstenaars, zoals de Haarlemse kunstenaars Coba Ritsema en Kees Verwey,  die de voorkeur bleven geven aan het realisme en het impressionisme van de late 19e eeuw, omdat ze vonden dat kunst ook gewoon mooi mocht zijn. Te zien in locatie: Hal

10-10-20

10-01-21

Haarlem, Teylers Museum

Lang leve Rafaël. De mooiste gravures, etsen en houtsneden naar Rafael.

Rafaël is wereldwijd bekend en geliefd om onder meer zijn prachtige Madonna’s met kind, en de monumentale muurschilderingen in de Stanze in het Vaticaan. Zijn werk was een grote inspiratiebron voor velen na hem. Ter gelegenheid van zijn 500e sterfdag toont het Teylers Museum, dat de belangrijkste verzameling werken van en over Rafaël in Nederland heeft, de 45 mooiste prenten uit de collectie. Te zien in het Prentenkabinet

12-03-20

30-08-20

 

John Constable. Overzichtstentoonstelling van de Engelse grootmeester van de romantiek

De Britse John Constable wordt wereldwijd beschouwd als een van de beste landschapsschilders aller tijden. Hij schilderde het liefst het landschap waar hij opgroeide aan de Engelse oostkust. Geïnspireerd door het werk van onder anderen Jacob van Ruisdael, observeerde hij het landschap en natuurfenomenen, zoals wolken, waartoe hij vaak buiten werkte. Daarnaast schemert in zijn werken een heftig gevoelsleven door, want zoals hij zelf ooit schreef: “Painting is but another word for feeling”. Dit najaar toont Teylers Museum de eerste overzichtstentoonstelling van deze fenomenale kunstenaar in Nederland.

19-09-20

31-01-21

’s Hertogenbosch, Noordbrabants Museum

Meesterwerken uit Wenen. Vlaamse en Hollandse meesters uit de Gemäldegalerie en het Kupferstichkabinett van de Akademie der bildenden Künste Wien

Meer dan 50 schilderijen en 20 tekeningen van Vlaamse en Hollandse meesters zijn te zien in deze unieke tentoonstelling. De werken van onder anderen Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Rembrandt en Jan Weenix zijn alle afkomstig uit de collectie van de Akademie der bildenden Künste in Wenen. Het is de eerste keer dat een selectie van deze omvang wordt gepresenteerd op Nederlandse bodem, en dat het bijzondere verhaal van de Weense Akademie wordt verteld.

08-01-20

01-06-20

Laren, Singer Museum

Spiegel Van De Ziel. Toorop Tot Mondriaan

Wie denkt aan de Nederlandse kunst voor 1900, komt vaak uit bij Breitner en Israels, die in een realistische stijl werkten. Gelijktijdig en als reactie op de oppervlakkigheid van het moderne leven en de materiële welvaart, richt een aantal kunstenaars zich op de intimiteit van de binnenwereld met thema’s zoals de besloten tuin, het interieur, en de geesteswereld van de kunstenaar. Bekende kunstenaars als Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Vincent van Gogh, en Piet Mondriaan richten de blik naar binnen op zoek naar spiritualiteit. Zij staan centraal in deze expositie

14-01-20

23-08-20

 

Van Barbizon tot Bergen

Deze tentoonstelling toont de ontwikkeling van landschapsschilderkunst tussen de 19e eeuw en begin 20e eeuw. In de loop van de 19e eeuw gaan kunstenaars in Barbizon, Den Haag en Laren op zoek naar het ongerepte landschap. Dat gaan zij realistisch weergeven, met vaak grijze luchten. Later maken zij plaats voor kunstenaars die in een kleurrijker en zonniger stijl werkten, zoals het neo-impressionisme. Vanaf 1914 gaan de schilders van de Bergense school het landschap vervolgens benaderen vanuit een diepgaand innerlijk gevoel.

14-01-20

23-08-20

 

Pépé Gregoire. Beeldententoonstelling in de Singer Tuin

Het werk van de Larense beeldhouwer Pépé Grégoire provoceert, prikkelt en zet de kunstwereld op zijn kop. Hij speelt in zijn sculpturen met de zwaartekracht en tegenstellingen, zoals ruw versus glad. En geïnspireerd door het thema van vondsten van Griekse en Romeinse beelden vult hij ontbrekende ledematen aan, waarbij hij de essentie blootlegt door verregaande abstrahering.

Deze tentoonstelling is te zien in de tuin van het Singer Museum.

01-06-20

29-11-20

 

Schilders van licht. Monet tot Sluijters

Hoe schilder je het licht? Rond 1900 hielden diverse kunstenaars zich bezig met deze vraag, waarbij elk van hen koos voor een andere invalshoek. Zo schilderde Monet impressies van een natuurlijke lichtval, en experimenteerde Jan Sluijters met kleur om sensaties van het licht weer te geven. Schilders van licht presenteert vele zonnige en kleurrijke hoogtepunten uit de collectie van Singer Laren. Er is werk te zien van onder anderen Claude Monet, Isaac Israels, Jan Sluijters, Kees van Dongen en Charley Toorop.

08-09-20

17-01-21

 

De weg naar abstractie. Ontdek de veelzijdigheid van de Singer collectie

Chris Beekman, Bart van der Leck en Lou Loeber verbeeldden de moderne tijd door gebruik te maken van een eigentijdse beeldtaal, waarbij ze kleur, lijn en vorm benadrukten. Daarbij blijft veelal de zichtbare werkelijkheid herkenbaar. De weg naar abstractie beleeft u dit najaar aan de hand van werken uit de eigen collectie.

08-09-20

17-01-21

Leiden, Rijksmuseum van Oudheden

Romeinen langs de Rijn

In deze familietentoonstelling ontdekt u alles over het leven van alledag aan de Rijn, de noordelijke grensrivier van het Romeinse Rijk. U ziet en hoort verhalen over Romeinse soldaten en families, bouw- en kookkunsten, spellen en vermaak, verbroedering en ruzies.

01-06-20

28-02-21

Leiden, Stedelijk Museum de Lakenhal

Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Pilgrims vanuit Engeland, via een 11-jarige ballingschap in Leiden, naar Amerika reisden. Daar koloniseerden ze de wereld van de Native Americans, en lieten er hun recht gelden. Deze reis staat nu centraal in Museum de Lakenhal , waarbij de nadruk gelegd wordt op de historische en feitelijke weergave, en op de besluiten die de Pilgrims namen tijdens hun zoektocht naar vrijheid.

01-06-20

13-09-20

Leiden, Japanmuseum Sieboldhuis

Neko. De kat in de Japanse kunst

In Japan is de liefde voor de kat (neko) groot. Dit is te zien aan de onmisbare iconen uit de populaire cultuur zoals Hello Kitty, de kattencafés en zelfs meerdere ‘katteneilanden’. Katten worden al sinds hun komst in Japan omarmd door de bevolking. Met traditionele- en hedendaagse Japanse prenten, zeldzame tekeningen, objecten, fraaie rolschilderingen en hedendaagse foto’s wordt de rol van de kat in de Japanse kunst door de eeuwen heen getoond, en ontdekt u waar de liefde voor de kat vandaan komt.

31-01-20

13-09-20

Otterlo, Kröller-Müller Museum

Niet met zoveel woorden 

De tentoonstelling 'Niet met zoveel woorden' brengt een grote variëteit aan kunstwerken uit de collectie van het Kröller-Müller Museum bij elkaar. In elk van de werken spelen woorden, letters, zinnen en tekstfragmenten een prominente rol; van woordpuzzels en gedichten tot filosofische overdenkingen en politiek commentaar. Te zien zijn ongeveer veertig werken van kunstenaars als Robert Barry, Marcel Broodthaers, Ian Hamilton Finlay, Jenny Holzer, Joseph Kosuth, Bruce Nauman, Marc Ruygrok en herman de vries.

01-02-20

27-09-20

Rotterdam, Kunsthal

Extra Large. Wandkleden Van Picasso En Le Corbusier Tot Louise Bourgeois

Weven heeft het imago van een traditioneel ambacht, maar is verrassend actueel. Dat blijkt uit deze tentoonstelling waarin metershoge, handgeweven wandtapijten naar ontwerp van onder anderen Picasso, Miró en Bourgeois te bewonderen zijn. Zij gebruikten de weeftechniek als basis voor hun textielkunst. Het grootste deel van de ruim zestig werken is vervaardigd in het historisch instituut ‘Manufacture des Gobelins’ in Parijs.

28-03-20

03-01-21

Tilburg, Museum de Pont

Marc Mulders

De natuur is een belangrijke inspiratiebron voor het werk van Marc Mulders, dat in de loop der tijd steeds abstracter is geworden. Hij volgt het verloop van de natuur en de seizoenen om hem heen. Deze tentoonstelling is samengesteld naar aanleiding van het verschijnen van een publicatie over zijn werk tussen 1980 en 2020. Daarin werd voor het eerst de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap geschetst.

15-02-20

16-08-20

Utrecht, Catharijneconvent

Allemaal wonderen

Wonderen spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren. Het weergeven van wat er zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt van hen hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Die uitdaging heeft de meest spannende en ontroerende kunst opgeleverd. Voor deze tentoonstelling heeft het museum de mooiste en verrassendste werken uit internationale collecties samengebracht, van onder anderen Rembrandt, Mondriaan en Abramović.

28-02-20

23-08-20

 

Body Language

In de middeleeuwen ontstond in West-Europa een groeiende fixatie op de menselijkheid van Jezus, Maria en heiligen. Daardoor kwam een beeldtaal tot stand waarin lichamen en lichaamsdelen gebruikt werden om religieuze boodschappen voor de middeleeuwer invoelbaar te maken. Het lichamelijke werd daartoe steeds extremer verbeeld, bijvoorbeeld door wandelende heiligen zonder hoofd of Christus uitgeperst als druif. Met deze tentoonstelling stapt u in de belevingswereld van de middeleeuwer en ontdekt u de bijzondere kunst die deze fixatie op het lichamelijke toont.

25-09-20

17-01-21

Utrecht, Centraal Museum

De tranen van Eros. Moesman, surrealisme en de seksen

Johannes Moesman is de enige officieel erkende Nederlandse surrealist. Net als veel andere surrealisten verbeeldde hij zijn seksuele fantasieën in een tijd dat daar, zéker in Nederland, een groot taboe op rustte. In deze tentoonstelling ziet u zijn werk in de context van zijn internationale tijdgenoten, zoals Salvador Dalí, Max Ernst, en enkele vrouwelijke surrealisten zoals Leonora Carrington. Bovendien is er werk te zien van hedendaagse kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing, en Viviane Sassen.

15-02-20

16-08-20

Wassenaar, Museum Voorlinden

Anselm Kiefer

Met zijn eigenzinnige beeldtaal en gelaagde verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur heeft Anselm Kiefer in vier decennia een oeuvre van grootse proporties opgebouwd. Voorlinden toont vijf iconische werken uit eigen collectie, met Anselm Kiefers typerende visuele complexiteit en rijkdom aan materialen als uitgangspunt.

13-09-19

30-08-20

 

Giuseppe Penone

Dat de natuur dé inspiratiebron is voor de kunst van Giuseppe Penone, blijkt uit de werken in deze tentoonstelling, zowel de monumentale installaties, als de intieme sculpturen en tekeningen. Hij toont de groeiprocessie in de natuur die voor ons veelal onzichtbaar blijven, bijvoorbeeld door het blootleggen van jaarringen. Omringd door zijn werk waan je je dichter bij de natuur dan ooit.

07-11-20

11-04-21

Zwolle, Museum de Fundatie

Crux. Schilderijen van Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade

Leipzig is naast muziek- en boekenstad een brandpunt van de schilderkunst. In Oost-Duitsland werd figuratief geschilderd, en in een tijd van conceptualiteit en abstractie werd kunst uit Leipzig dan ook gezien werd als ouderwets. Na de val van de muur vond met Neo Rauch de internationale doorbraak van de Leipziger schilderkunst plaats. In Crux maakt u kennis met het werk van vier andere schilders uit die stad: Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade, die allen studeerden aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig.

25-05-19

23-08-20

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?