U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Museum

Tentoonstelling

Van

Tot

Amsterdam, Hermitage

Classic Beauties

In de 18e eeuw namen kunstenaars van het neoclassicisme het klassieke schoonheidsideaal van de Grieken en Romeinen als inspiratie voor hun werken. Tijdens deze tentoonstelling ontdekt u hoe kunstenaars zoals Angelika Kauffman en Anton Rafael Mengs dit ideaal verwerkten. Ook krijgt u de kans een deel van de grote collectie beeldhouwwerken van Antonio Canova te bewonderen.

06-06-18

13-01-19

 

De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Amsterdamse Hermitage stelde dr. Piotrovsky, directeur van de Hermitage in Sint Petersburg, een speciale selectie van honderden kunstwerken samen uit de schatkamers van de Hermitage. Variërend van de grote namen, zoals Rembrandt, Velázquez, en Matisse tot kunst uit het Oude Egypte, China en Rusland, vormen de werken samen een encyclopedisch overzicht van de kunstgeschiedenis.

02-02-19

25-08-19

Amsterdam, Joods Historisch Museum

Kaballa. De kunst van de Joodse mystiek

Kaballa is de verzamelnaam voor een scala aan eeuwenoude mystieke joodse tradities. Deze vormen een rijke bron van inspiratie voor velen, van vroege joodse mystici tot moderne en hedendaagse kabbalisten, kunstenaars, architecten, regisseurs en auteurs. In deze tentoonstelling ontdekt u wat kaballa inhoudt, en welke invloed het uitoefent op de kunsten.

28-03-19

25-08-19

Amsterdam, Nieuwe Kerk

Het leven van Boeddha, het pad naar nu

De Boeddha was oorspronkelijk een rijke prins, die voor een ander leven koos toen hij 29 jaar oud was. Zijn opeenvolgende levensfasen vormen  de rode draad van het boeddhisme. In de tentoonstelling volgt u deze levensfasen, van geboorte tot overlijden, aan de hand van zowel oude als moderne kunst, van onder anderen Ai Wei Wei. Bijzonder is een bruikleen uit de persoonlijke collectie van Zijne Heiligheid de Dalai Lama.

16-09-18

03-02-19

 

Meesterwerk 2019: Sint Michaël van Luca Giordano

In het kader van de jaarlijks terugkerende serie Meesterwerk  toont de Nieuwe Kerk gedurende 2 maanden dit altaarstuk van de Italiaanse kunstenaar Luca Giordano, afkomstig uit de Gemäldegalerie in Berlijn. Het schilderij, gedateerd ca. 1633, geeft uitdrukking aan de ideeën van de contrareformatie, en is uitgevoerd in de dan heersende barokstijl. Deze wordt gekenmerkt door licht-donker,  dramatiek en de beweging.

16-02-19

17-04-19

Amsterdam, Rembrandthuis

Rembrandt’s Social Network

Als kunstenaar in de 17e eeuw was het belangrijk om een goed netwerk te hebben, en Rembrandt was daarop geen uitzondering. Maak kennis met o.a. zijn jeugdvrienden (zoals Jan Lievens), zijn bloedvrienden (vooral de familie van zijn vrouw Saskia) en de  kenners (onder wie Jan Six) aan de hand van diverse vriendenboekjes en portretprenten. Heel bijzonder is het portret van Titus, een bruikleen van het Museum of Art in Baltimore.

01-02-19

19-05-19

 

Inspired by Rembrandt. 100 jaar verzamelen door het Rembrandthuis

Het voormalige woonhuis van Rembrandt is sinds 100 jaar een museum met een eigen collectie. Naast een grote verzameling etsen van Rembrandt verwierf het museum ook werk van voorlopers, tijdgenoten, navolgers en eigentijdse kunstenaars. Deze tentoonstelling biedt een gevarieerde selectie van het werk dat in de loop van een eeuw verzameld werd.

07-06-19

01-09-19

Amsterdam, Rijksmuseum

80 jaar Oorlog. De geboorte van Nederland

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige oorlog begon. Deze tentoonstelling onderzoekt wat het effect was van de opstand onder leiding van Willem van Oranje tegen de Spaanse koning Filips II, en hoe dit bijdroeg aan onze Nederlandse identiteit. U ontdekt dit aan de hand van spotprenten, wapens, wandtapijten en schilderijen van onder anderen Rubens, Ter Borch.

12-10-18

20-01-19

 

Alle Rembrandts

Het Rijksmuseum heeft met 22 werken de grootste collectie schilderijen van Rembrandt. Ook telt de verzameling 60 tekeningen en 1300 prenten (waarvan er nu 300 getoond worden).  Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar brengt het museum het werk van de meester uit eigen collectie bij elkaar in één tentoonstelling. U loopt door Rembrandts leven en werk aan de hand van verschillende thema’s, zoals portretten en verhalende voorstellingen.

15-02-19

10-06-19

Amsterdam, Stedelijk Museum

Lily van der Stokker – Friendly Good

Met wolken, bloemen en krullen kan het werk van Lily van der Stokker, dat onder meer bestaat uit tekeningen en monumentale muurschilderingen, beschouwd worden als uitbundig en decoratief. Centrale thema’s in haar oeuvre zijn schoonheid, vriendschap en vriendelijkheid, alsmede alledaagse bezigheden.

27-10-18

24-02-19

 

Maria Lassnig. I is someone else

Lassnig geldt internationaal als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste eeuw, maar is hier nog nagenoeg onbekend. Ze maakte naam met haar ‘Körperbewusstseinsbilder’ waarin zij gewaarwordingen van haar lichaam thematiseerde, en op deze manier haar relatie tot de wereld definieerde. Deze eerste overzichtstentoonstelling van Maria Lassnig in Nederland toont naast haar schilderijen en tekeningen ook een groot deel van haar films en sculptuur.

06-04-19

13-08-19

Amsterdam, Van Gogh Museum

Gauguin en Laval op Martinique

Uit onvrede met de decadente kunstwereld in Parijs vertrokken schilders Paul Gauguin en Charles Laval in 1887 voor korte tijd naar Martinique. Het verblijf  op het tropische eiland was bepalend voor hun verdere artistieke ontwikkeling. Voor het eerst worden schilderijen van beide kunstenaars getoond naast voorstudies en pastels die ze in deze periode vervaardigden.

05-10-18

13-01-19

 

David Hockney – Van Gogh: The joy of nature

Kijkend naar het felgekleurde werk van David Hockney is duidelijk dat Vincent van Gogh een belangrijke inspiratiebron is. Beide kunstenaars halen hun inspiratie uit de natuur, gebruiken felle kleuren en experimenteren met perspectief. Ontdek in deze tentoonstelling de parallellen tussen  het werk van beide grootheden.

01-03-19

26-05-19

 

Van Gogh en de Zonnebloemen

Het schilderij de “Zonnebloemen” uit 1889 behoort tot de bekendste schilderijen van Vincent van Gogh. Hij maakte er vijf in totaal. Waarom koos Vincent voor deze bloem en welke betekenis had ze voor hem? Deze zomertentoonstelling is het resultaat van jarenlang onderzoek naar de “Zonnebloemen”.  U ontdekt onder meer wat er met het schilderij gebeurde nadat het Van Goghs atelier verliet en of de kleuren nog hetzelfde zijn.

21-06-19

01-09-19

Assen, Drents Museum

Nubië. Land van de zwarte farao’s

Nubië was het land ten zuiden van Egypte (het huidige Soedan). Deze tentoonstelling toont de geschiedenis van dat land, met name tijdens periode tussen 750 en 664 v. Chr. Toen veroverden de Nubiërs Egypte en kwamen de Nubische zwarte farao's op de troon. Voor de tentoonstelling kwamenn ca. 300 objecten uit het Museum of Fine Arts in Boston naar Assen.

16-12-18

05-05-19

Den Haag, Mauritshuis

Rembrandt en het Mauritshuis

Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar brengt het Mauritshuis al zijn 18 Rembrandts bij elkaar. In deze tentoonstelling ziet u echter niet alleen de bekende werken, zoals “De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp” maar ook werken die inmiddels niet meer aan de grote meester zijn toegeschreven. Deze zijn zelden of nooit eerder te zien geweest.

31-01-19

15-09-19

Den Haag, Gemeentemuseum

Alexej von Jawlensky. Expressionisme en devotie

De van oorsprong Russische Jawlensky was, naast Kandinsky,  een van de oprichters van Der Blaue Reiter in München. De felle kleuren en decoratieve patronen zijn herkenbaar als expressionistisch.  Daarnaast verwerkte Jawlensky elementen uit verschillende religieuze stromingen in zijn werk. In deze tentoonstelling komen zijn expressionistische en devotionele kanten aan bod aan de hand van landschappen, stillevens, portretten.

29-09-18

27-01-19

 

Glans en Geluk. Kunst uit de wereld van de Islam

Islamitische kunst wordt gekenmerkt door het ornamentele karakter met onder meer kalligrafie, arabesken en prachtige bloemen, vissen en vogels, die verwijzen naar de schoonheid van het hiernamaals en de liefde voor het goede leven. Deze tentoonstelling gaat, aan de hand van ca. 300 tentoongestelde objecten,  in op de Islamitische cultuur, de ambachtelijkheid waarmee de objecten vervaardigd worden, en de traditie waarin ze gebruikt worden.

08-09-18

03-03-19

 

Erwin Olaf

Dit jaar wordt fotograaf Erwin Olaf 60 jaar oud. Om dit te vieren eert het Gemeentemuseum Den Haag hem met een tentoonstelling van zijn vrije werk vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste serie die hij maakte in Shanghai. Dubbeltentoonstelling samen met het Fotomuseum Den Haag

16-02-19

12-05-19

Den Haag, Fotomuseum

Erwin Olaf

Het Fotomuseum Den Haag legt de focus op Olafs ambachtelijke maakproces en de transitie die hij daarbij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale fotograaf en verhalenverteller. Bovendien brengt hij hier persoonlijk zo’n 25 foto’s bijeen van beroemde fotografen die een inspiratiebron voor hem waren.

16-02-19

12-05-19

Dordrecht, Dordrechts Museum

Werk, bid & bewonder

Calvinisme staat synoniem voor soberheid, strengheid en spaarzaamheid. In de 17e eeuw komen de calvinisten aan de macht, maar staat de kunstproductie eveneens ook op een toppunt. Deze tentoonstelling toont de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context. Daarin worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld, en enkele hardnekkige mythes ontkracht.

11-11-19

26-05-19

 

Beet! Vissen naar verborgen betekenissen

Vis is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Deze tentoonstelling toont voor het eerst de symboliek van vis in de beeldende kunst. U ontdekt het overdrachtelijk gebruik van vis, visvangst, vissers en visserij in de Nederlandse kunst en cultuur van de late middeleeuwen tot heden.

23-06-19

10-11-19

 

Kees Verwey

Verwey liet zich bewust beïnvloeden door de kunstenaars die hij bewonderde, zoals G.H. Breitner, Pierre Bonnard en Pablo Picasso. Daardoor kon zijn werk zich ontwikkelen van laat-impressionistisch, naar expressionistisch na de oorlog.  In deze tentoonstelling gaat het werk van Verwey voor het eerst een uitvoerige dialoog aan met kunstwerken van voor hem belangrijke kunstenaars.

30-06-19

05-01-20

Eindhoven, Van Abbe Museum

The making of Modern Art

Deze tentoonstelling laat zien welke rol musea, uitzonderlijke verzamelaars en invloedrijke tentoonstellingen hebben gespeeld bij de formatie van de moderne canon. Moderne meesterwerken uit eigen collectie, van o.a. Mondriaan, Picasso en Kandinsky, vertellen dit verhaal.

29-04-17

03-01-21

Enschede, Rijksmuseum Twenthe

De Naakte Waarheid

De Naakte Waarheid vertelt een geschiedenis over de ontwikkeling van de westerse mens vanaf de renaissance tot en met de 21e eeuw. Aan de hand van meer dan 110 topwerken uit zes eeuwen kunst, van o.a. Rembrandt en Marlene Dumas, onderzoekt deze tentoonstelling de vraag wie wij zijn en hoe we in zes eeuwen tijd zo konden worden?

26-01-19

16-06-19

Groningen, Groninger Museum

Tendensen  - De Ploeg na 1928

In 2018 viert het Groninger Museum dat 100 jaar geleden Kunstkring De Ploeg opgericht werd op initiatief van een aantal jonge Groninger kunstenaars waaronder Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra. Na 1928 blijkt dat een aantal leden van De Ploeg openstaat voor vernieuwing in de kunst. De tentoonstelling Tendensen - De Ploeg na 1928 laat dat werk zien van onder anderen Jan Altink, Jan Wiegers en Hendrik Nicolaas Werkman.

26-05-18

27-01-19

Haarlem, Frans Hals Museum

Frans Hals en de Modernen. Hals ontmoet Manet, Singer Sargent en Van Gogh

In de 19e eeuw werd Frans Hals herontdekt door schilders als Manet, Liebermann en Van Gogh. Elk van hen beschouwde zijn werk als impressionistisch, met de ruwe stijl en losse schildertoets. Deze unieke tentoonstelling toont voor het eerst schilderijen van Frans Hals naast werken van de schilders die door hem beïnvloed werden. Ook u zult al gauw merken: “Frans Hals, c’est un moderne”.

13-10-18

24-02-19

Heerlen, SCHUNCK

Basquiat. The Artist and his New York Scene

Maak kennis met het werk en leven van Jean-Michel Basquiat  in zijn jonge jaren. De tentoonstelling toont zijn ontwikkeling van poëtische graffitikunstenaar tot iconische schilder van doeken die onmiddellijk fel begeerd waren. U maakt tevens kennis met de rauwe en bruisende New Yorkse kunstscene, en het werk van zijn tijdgenoten, zoals Keith Haring, Nan Goldin en Jenny Holzer.

02-02-19

02-06-19

’s Hertogenbosch, Noordbrabants Museum

Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der koningen

Na het succes van de grote Jheronimus Bosch-tentoonstelling uit 2016, komt nogmaals een origineel werk van de Bossche schilder tijdelijk terug naar huis. Het gaat om “De aanbidding der koningen” uit het Metropolitan Museum of Art in New York. Het vormt het middelpunt van deze tentoonstelling die gewijd is aan dit populaire thema in de kunst. Naast Bosch geniet u van werken van onder anderen Cornelis Cornelisz. Van Oostsanen en Lucas van Leyden.

01-12-18

11-03-19

 

Jan Sluijters. De wilde jaren

De uit Brabant afkomstige Jan Sluijters werd in zijn beginjaren als schilder sterk beïnvloed door de kunst van de avant-garde die hij in Parijs zag. Ongeveer vijftien jaar lang experimenteerde hij met bijna alle nieuwe kunststromingen die hij in die stad leerde kennen. Dit bleek essentieel voor zijn kunstenaarschap. Zijn werk wordt getoond naast dat van tijdgenoten en gelijkgestemden zoals Leo Gestel en Kees van Dongen

17-11-18

07-04-19

 

De Geur van Succes. Gerard & Cornelis van Spaendonck, bloemschilders in Parijs

De Brabantse broers Gerard en Cornelis van Spaendonck leerden het schildersvak in Antwerpen. Met Gerard voorop vertrokken ze van daaruit naar Parijs waar ze snel carrière maakten als schilders van bloemen, en daarmee een hoge positie verwierven. Deze tentoonstelling is bedoeld als herwaardering van het werk van de broers, en plaatst hen in een breder perspectief.

26-04-19

25-08-19

Laren, Singer Museum

Out of Office. Kunstschatten uit bedrijven

Dit najaar komen 150 werken uit bedrijfscollecties naar Laren. Normaal sieren deze naoorlogse kunstwerken de muren van bedrijven en kantoren. Met werken van kunstenaars als Karel Appel, Marlene Dumas en Jan Schoonhoven worden spannende dwarsverbanden getoond tussen kunstenaars uit verschillende periodes, én tussen de diverse bedrijfscollecties.

11-12-18

14-04-19

 

RE: Collecting

RE:Collecting belicht de context van het kunstwerk vanuit het perspectief van het bedrijf en haar medewerkers. Om welke redenen is het kunstwerk toegevoegd aan de bedrijfscollectie? Welke keuzes zijn er gemaakt voor de presentatie op locatie? En hoe is er op de werkvloer gereageerd? Er worden kunstwerken getoond, die in vorm of betekenis een transformatie hebben doorgemaakt. Met werk van onder anderen Erik van Lieshout en Marlene Dumas

11-12-18

07-04-19

 

Duitse Expressionisten. Uit Museum Ostwald, Dortmund

Met heftige kleuren en ruwe penseelstreken probeerden de expressionisten kunst te maken in overeenstemming met de oerkunst, waarin het gevoel overheerste.  Deze tentoonstelling toont een bijzondere en betrekkelijk onbekende verzameling met werk van een aantal wereldberoemde Duitse expressionisten, onder wie Ernst Ludwig Kirchner, Wassily Kandiski en Franz Marc.

16-04-19

25-08-19

Leeuwarden, Fries Museum

Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw

In 1634 trouwde Rembrandt met de Friese Saskia Uylenburgh in Sint Annaparochie. Het verhaal van dit Friese paar vormt het uitgangspunt voor een tentoonstelling over liefde, huwelijk en gezinsleven in de Gouden Eeuw. Speciaal voor deze tentoonstelling komt het prachtige portret dat Rembrandt postuum van zijn grote liefde maakte, “Saskia en profil in kostbaar kostuum” als bruikleen uit de Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel.

24-11-18

17-03-19

Leiden, Rijksmuseum van Oudheden

Goden van Egypte

De goden speelden een belangrijke rol in het leven van de oude Egyptenaren. In deze omvangrijke tentoonstelling maakt u kennis met deze goden en hun attributen, en leert u over de rituelen waarin ze vereerd werden in de oud-Egyptische tijd. Echter, ook de invloed van de Egyptische godenwereld op de populaire kunst en cultuur in Europa komt aan bod in deze bijzondere expositie.

12-10-18

31-03-19

Otterlo, Kröller-Müller Museum

Als kunst je lief is

1 tentoonstelling met 80 werken uit 40 musea. Dit najaar toont het Kröller-Müller in samenwerking met Vereniging Rembrandt een selectie van werken die in de afgelopen 10 jaar met steun van de vereniging verworven zijn. Dit gegeven zorgt voor een grote variatie: het oudste werk is 3000 jaar oud en het jongste werd gemaakt in 2016. Bovendien kunnen, door de breedte van het aanbod, verrassende combinaties worden getoond.

30-09-18

03-02-19

 

Het begin van een nieuwe wereld. De ontwikkeling van de moderne sculptuur

De prachtige beeldencollectie van het Kröller-Müller Museum kwam op internationaal niveau met het aantreden van Bram Hammacher als directeur (1948-63). Met de aankoop van werk van onder anderen Rodin, Moore en Zadkine werd deze deelcollectie een volwaardige tegenhanger van de schilderijenverzameling van Hélène Kröller-Müller. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van moderne sculptuur zoals Hammacher die voor ogen had.

01-06-19

29-09-19

Rotterdam, Boijmans van Beuningen

Pure Rubens  

In samenwerking met het Prado in Madrid is nu het grootste overzicht van Rubens’ olieverfschetsen in de 65 jaar te zien. De schetsen op paneel gebruikte de meester als hulpmiddel voor zijn assistenten, en als modello om aan zijn opdrachtgevers te tonen. Hierin herkent u steeds zijn eigen kenmerkende losse toets en spontaniteit, evenals zijn ongekende verbeeldingskracht.

08-09-18

13-01-19

 

Nederland Bauhaus pioniers van een nieuwe wereld

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Walter Gropius het Bauhaus oprichtte in Weimar. Daarin stonden eenvoud, functionaliteit van design en betaalbaarheid centraal. Bauhaus zocht de ook de samenwerking met andere kunstenaars en stromingen. Zo lazen de docenten het tijdschrift “De Stijl”, en vertrokken zo’n 30 docenten en studenten na op de opheffing in 1933 naar Nederland. Deze tentoonstelling onderzoekt de banden tussen Nederland en het Bauhaus.

09-02-19

26-05-19

Rotterdam, Kunsthal

Actie<-> Reactie. 100 jaar kinetische kunst

Met de opkomst van abstracte kunst in de 20e eeuw zien we ook de opkomst van kinetische kunst. In deze bewegende kunst staan licht en beweging centraal. De ca. 80 tentoongestelde werken van kunstenaars als Marcel Duchamp, Alexander Calder en Dan Flavin komen het beste tot hun recht door de participatie van de bezoeker. Het zal uw zintuigen prikkelen.

22-09-18

20-01-19

 

Trouble in Paradise. Collection Rattan Chadha

Selectie hedendaagse kunst uit de particuliere verzameling van Rattan Chadha (oprichter van Mexx en hotelketen CitizenM). Hij koos werken die reflecteren op het menselijk tekort, die reageren op de staat van de samenleving, en engagement oproepen met de wereld. Met werk van onder anderen Gilbert & George, Francis Picabia en Marlene Dumas.

07-02-19

26-05-19

 

Picasso op papier

Picasso maakte meer dan 2500 prenten in de meest uiteenlopende technieken. Het was een kunstvorm waarin hij vrij kon experimenteren. De Kunsthal toont nu een selectie van de bijna 400 prenten in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Hoogtepunten zijn de kleurenlino’s van stillevens, stierengevechten, mythologische voorstellingen en vooral vrouwen.

09-02-19

12-05-19

 

Giovanni Batista Piranesi

Dit is het 2e samenwerkingsproject met Museum Boijmans in het kader van “Boijmans bij de buren”. Het toont een selectie werken op papier van de grootste prentmaker van de 18e eeuw.

25-05-19

01-09-19

Tilburg, Museum de Pont

Anne & Patrick Poirier - Exotica

Dit Franse kunstenaarsduo werkt met concepten als verleden en heden, vergetelheid en geheugen, afbraak en opbouw. Afwisselend zijn ze archeoloog en architect. Hun ontwerpen beschouwen ze als geheugenpaleizen, refererend aan archeologische vindplaatsen, maar ook als teken van herinnering  en de vitaliteit van de mens.

15-09-18

03-02-19

 

Ann Veronica Janssens

Licht, kleur en ruimte zijn de basismaterialen van Ann Veronica Janssens. Architectuur is van nature statisch, terwijl licht en kleur veranderlijk zijn. Zij onderzoekt de relatie tussen deze ongrijpbare fenomenen en creëert 'beelden' die het onzichtbare zichtbaar maken. Haar werk is gebaseerd op zintuiglijke waarneming en vraagt een actieve betrokkenheid van de toeschouwer.

10-11-18

31-03-19

Utrecht, Catharijneconvent

Relieken

Een splinter uit de doornenkroon van Christus, zem-zemwater uit Mekka en zelfs een haar van Maradona. Dit najaar onderzoekt het Catharijneconvent de kracht en aantrekkingskracht van relieken, de tastbare overblijfselen die herinneren aan een persoon, plek of gebeurtenis, en daarmee in verbinding staan.

12-10-18

03-02-19

 

De Münster Domschat

Gezien de oorlogen, rampspoed en beeldenstorm is het een wonder dat de rijke Münster Domschat zo goed bewaard is gebleven. De Utrechter Domschat moet van vergelijkbare rijkdom geweest zijn, maar is helaas volledig verloren gegaan. Aan de hand van reliekhouders, liturgische objecten en vele andere schatten uit Münster is het mogelijk een beeld te krijgen van de Utrechter Domschat.

08-03-19

10-06-19

Utrecht, Centraal Museum

Utrecht, Caravaggio en Europa

In de periode 1600-1630 gingen veel jonge kunstenaars naar Rome, om zich te laten inspireren door de revolutie die ontketend was door Caravaggio. Zij werden bekend als Caravaggisten. Uit Utrecht vertrokken Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. In deze tentoonstelling worden de navolgers van Caravaggio uit verschillende landen met elkaar vergeleken; naast de Utrechtenaren ziet u werk van onder anderen Orazio Gentileschi, Jusepe de Ribera en Simon Vouet.

16-12-18

24-03-19

Zwolle, Museum de Fundatie

Vrijheid – De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968

Vrijheid is nadrukkelijk subjectief; in de kunst betekende het vaak dat kunstenaars revolutionair en vernieuwend waren. Door het tonen van 50 kernkunstwerken van de afgelopen 50 jaar wil kunstcriticus en auteur Hans den Hartog Jager tonen wat de essentiële kracht van kunst is: nieuwe vergezichten openen, vastgeroeste normen, waarden en vormen ter discussie stellen, de tijdgeest weerspiegelen, en daarop vooruitlopen.

19-01-19

12-05-19

 

Charlotte van Pallandt – Kunst als levensdoel

Charlotte van Pallandt  (1898-1997) is vooral bekend geworden door haar ‘Wilhelmina-monumenten’ in Rotterdam en Den Haag. Veel beelden voor de openbare ruimte heeft ze echter niet gemaakt. Wel profiteerde zij van de bloeiperiode die de beeldhouwkunst in ons land na 1945 beleefde. Met een maximale toewijding bleef zij tot op hoge leeftijd  zoeken naar nieuwe vormen van uitbeelding en expressie. Haar oeuvre zou een steeds volmaakter vakmanschap en een opvallend groot inlevingsvermogen laten zien.

25-05-19

01-09-19

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?