U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

Museum

Tentoonstelling

Van

Tot

Alkmaar, Stedelijk Museum

De Toorop-dynastie

Toen Charley Toorop besloot om kunstenares te worden, had haar vader, de schilder Jan Toorop, zijn naam al gevestigd als vernieuwer. Hoewel ze veel van hem leerde, en gebruik kon maken van zijn netwerk, besloot zij een eigen richting te kiezen. Ook haar zoon Edgar Fernhout ontwikkelde een stijl die zich onderscheidde van die van zijn moeder. Deze tentoonstelling toont de onderlinge relaties en verwantschappen tussen de 3 generaties.

28-09-19

26-01-20

 

Collectie Paul Rijkens  

Unilever topman Paul Rijkens (1888-1965) had een enorme kunstcollectie van ongeveer 500 schilderijen en 300 etsen. Naast Nederlandse kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw, bezat hij ook de grootste Nederlandse verzameling Belgische kunst uit die periode.  In deze tentoonstelling ziet u werken van onder anderen Constant Permeke, Jan Sluijters en Gustave de Smet.

22-02-20

30-08-20

Amstelveen, CoBrA Museum

Intens Mexico: politiek, religie, seks en dood

In Intens Mexico maakt u kennis met de Mexicaanse kunst uit de 20e eeuw. Deze tentoonstelling toont meer dan 40 topwerken uit de collectie van het Museo Arte Moderno in Mexico City van onder anderen Frida Kahlo, Graciele Iturbide, Olga Costa, Rufino Tamayo en Diego Rivera. Veel van hun kunstwerken getuigen van de maatschappelijke en culturele betrokkenheid bij hun land.

12-10-19

29-03-20

 

Polke vs Blaudzun. Muziek van onbekende herkomst

De Duitse schilder Sigmar Polke is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Met zijn kapitalistisch-realistische kunstwerken nam hij de consumptie- en mediawereld op de korrel. In 1996 maakte Polke de serie “Musik ungeklärter Herkunft”. Het Cobra Museum heeft zanger en componist Blaudzun gevraagd een zoektocht te ondernemen naar ‘Muziek van onbekende herkomst’, geïnspireerd op deze serie. Het resultaat daarvan beleeft u tijdens deze expositie.

14-12-19

05-04-20

Amsterdam, Hermitage

Juwelen

Juwelen maken een outfit af, en zeggen bovendien iets over de smaak, afkomst en rijkdom van de drager. Speciaal voor deze 2e jubileumtentoonstelling komen honderden juwelen naar Nederland. Ze behoorden ooit toe aan de tsarina’s en de high society van het Russische hof. Samen met prachtige japonnen en portretten worden deze juwelen, van onder anderen Cartier en Fabergé, getoond in een setting die u meeneemt naar de bals en boudoirs van het hof in Sint Petersburg. 

14-09-19

15-03-20

 

Middeleeuwen

Selectie uit een van de rijke deelcollecties van de Hermitage in Sint Petersburg.

Meer informatie volgt.

Maart ‘20

Oktober ‘20

Amsterdam, Rembrandthuis

Laboratorium Rembrandt. Rembrandts techniek ontrafelt.

Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens deze expositie. Kunstwerken van de meester zijn afgelopen jaren met behulp van nieuwe technieken onderzocht. Daar kwamen baanbrekende nieuwe resultaten en inzichten uit voort, die in een laboratoriumachtige setting tijdens deze tentoonstelling getoond worden.

21-09-19

26-02-20

 

Hier. Zwart in Rembrandts tijd

Zwarte mensen waren al aanwezig in het zeventiende-eeuwse Holland, in de samenleving én in de kunst. Lang is dit onderbelicht gebleven en dat is onterecht. Rembrandt en vele van zijn tijdgenoten hebben namelijk prachtige kunstwerken van hen gemaakt. Daarin valt onder meer op dat latere stereotypen nog niet overheersend waren, en dat deze mensen vaak geen ondergeschikte rol hadden, maar juist het centrale onderwerp van een kunstwerk vormden.

06-03-20

31-05-20

 

Hansken, Rembrandts olifant

Hansken was de beroemdste olifant uit de zeventiende eeuw. Ze was op dat moment de enige olifant in Europa en werd langs jaarmarkten, kermissen en hoven gevoerd. Toen Hansken in 1647 voor het laatst Amsterdam bezocht, kon zij 36 kunstjes. Rembrandt zag en tekende haar een aantal keer; aanleiding voor Museum Het Rembrandthuis om het verhaal van Hansken te vertellen in deze familietentoonstelling.

19-06-20

27-09-20

Amsterdam, Rijksmuseum

Rembrandt-Velàzquez. Hollandse en Spaanse meesters

Dit najaar kunt u in het Rijksmuseum genieten van topstukken van de grote meesters van de 17e eeuw uit Nederland en Spanje. Hoe verhoudt de Nederlandse barok zich tot de Spaanse? Aan de hand van de thema’s schoonheid, religie, emotie en realisme gaan schilderijen van onder anderen Rembrandt, Velàzquez, Vermeer, Murillo, Hals en Ribera de dialoog met elkaar aan. Deze bijzondere tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Museo del Prado in Madrid.

11-10-19

19-01-20

 

Caravaggio-Bernini. Barok in Rome

In de eerste decennia van de 17e eeuw stonden Caravaggio en Bernini in Rome aan de wieg van een nieuwe kunststroming: de barok. In plaats van elegantie werd het oproepen van emoties nu de norm. Barokke kunstenaars maakten theatrale kunst vol drama, dynamiek en bravura, waarbij  schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur vaak innig samenwerkten. Het ontketende een revolutie in de westerse kunst, die in heel Europa zijn sporen naliet.

14-02-20

07-06-20

Amsterdam, Stedelijk Museum

Chagall, Picasso, Mondriaan en anderen: Migranten in Parijs

In de eerste helft van de 20e eeuw trokken Chagall, Picasso en Mondriaan naar Parijs, waar zij hun weg moesten vinden in een gepolariseerde samenleving vol vreemdelingenhaat, nationalisme en antisemitisme. Deze tentoonstelling, met werk uit eigen collectie, onderzoekt de manier waarop zij zich daar staande hielden en tot vernieuwende kunst kwamen. Naast werk van bekende en minder bekende kunstenaars kunt u bovendien voor het eerst in bijna 70 jaar de grote collectie werken van Chagall van het Stedelijk bij elkaar te bewonderen.

21-09-19

02-02-20

 

Nam June Paik. The future is now

Groot overzicht van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Nam June Paik, een van de meest visionaire en invloedrijke pioniers van de vroege videokunst. Paik legt een relatie tussen kunst en technologie, tussen Oost en West, en reflecteert op de invloed die technologie heeft op de globalisering, en daarmee op ons dagelijks leven. Zijn werk is multidisciplinair, experimenteel, innovatief en speels, en van grote invloed op de generaties na hem.

14-03-20

23-08-20

Amsterdam, Van Gogh Museum

Jean-François Millet. Zaaier van moderne kunst

Millet was een van de belangrijkste schilders van de School van Barbizon, en een grote inspiratiebron voor moderne schilders, zoals Vincent van Gogh, Claude Monet en Salvador Dalí. Hij verbeeldde vooral het boerenleven op een poëtische en monumentale manier, maar schilderde ook landschappen en naakten. Voor Vincent waren vooral Millets boerentaferelen een grote inspiratiebron.

04-10-19

12-01-20

 

In the Picture

Een portret vertelt vaak meer dan je in eerste instantie denkt. In 1889 schilderde Vincent zijn beroemde “Zelfportret met verbonden oor”. Het toont hem kwetsbaar en krachtig tegelijk, maar ook als kunstenaar, in zijn atelier, met schildersezel. In deze voorjaarstentoonstelling ontdekt u in 75 portretten van en door kunstenaars welk beeld zij wilden overbrengen. U geniet van werk van onder anderen Vincent van Gogh, Edvard Munch, Charley Toorop en Paul Cézanne.

21-02-20

24-05-20

Assen, Drents Museum

Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950

Als aan het einde van de 19e eeuw de eerste kunstenaars Drenthe bezoeken, komt de provincie bekend te staan om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Net als in het Franse Barbizon, komen kunstenaars als Israëls, Mesdag en Van Gogh hierheen om de natuur te schilderen, vaak in de openlucht. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken.

24-11-19

22-03-20

 

In de ban van de Ararat

Vanaf april vertelt het Drents Museum het verhaal van de rijke cultuur van Armenië. Daarin mag de berg Ararat niet kan ontbreken. Volgens de traditie stammen de Armeniërs rechtstreeks af van Hayk, een achter-achterkleinzoon van Noach die met zijn beroemde ark vastliep op de flanken van de berg. U ziet onder meer sieraden, wapens, en bronzen beeldjes van dieren en krijgers, waarvan een groot deel  voor het eerst in Nederland te bewonderen is. Samen geven ze een beeld van de indrukwekkende rijkdom van Armenië, van de vroegste tijd tot de komst van het christendom.

12-04-20

13-09-20

Delft, Museum het Prinsenhof

Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer

Na Johannes Vermeer is Pieter de Hooch de beroemdste Delftse meester van de Gouden Eeuw. Dit najaar wordt hij geëerd met zijn eerste overzichtstentoonstelling op eigen bodem. Centraal staan de schilderijen die hij in Delft vervaardigde met binnenplaatsjes en de mooiste interieurs, afkomstig uit diverse toonaangevende collecties. Deze ‘alledaagse’ taferelen zijn bepalend geweest voor ons beeld van het 17e-eeuwse burgerbestaan. De Hooch laat met zijn doorkijkjes echter ook blijken een meester van het perspectief te zijn.

11-10-19

16-02-20

Den Haag (Scheveningen), Beelden aan Zee

Niki de Saint Phalle. Nana’s aan zee

De Nana’s van Niki de Saint Phalle zijn kleurrijke, levendige  vrouwenfiguren die een beeld van onafhankelijkheid en zelfbewustzijn oproepen. Ze schiep daarmee een iconisch vrouwbeeld, dat ook heel goed past in deze moderne tijd. Museum Beelden aan Zee toont de ontwikkeling van de Nana’s sinds 1965 in al hun diversiteit; in verschillende kleuren, formaten en vormen.

05-10-19

01-03-20

 

Germaine Richier. Mensbeeld – Mensbeest

Germaine Richier was een van de belangrijkste Franse beeldhouwers van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het ruwe, bekraste, aangevreten en bloedende oppervlak van haar sculpturen, half mens en half dier, getuigt op indrukwekkende wijze van de existentiële angst en dilemma’s als gevolg van de oorlog. Daarnaast zijn onder andere haar jeugd in de Provence, de ideeën van de surrealisten, en de weerstand tegen haar als vrouwelijke beeldhouwer van invloed op haar werk.

13-03-20

07-06-20

 

Igor Mitoraj

Bezoekers van museum Beelden aan Zee kennen de sculpturen van Mitoraj maar al te goed: het grote masker bovenop het duin bij het museum is van zijn hand en de collectie bevat verschillende van zijn beelden. De kern van zijn werk wordt gevormd door thema's als het masker, het lichaam, de versluiering, klassieke oudheid, gebondenheid en de gevleugelde figuur. Daarmee brengt hij diverse kwesties aan de orde , zoals vrijheid en gevangenschap, eeuwige schoonheid,  en de melancholie van de geschiedenis als contrast voor de relevantie van de hedendaagse kunstenaar.

20-06-20

20-09-20

Den Haag, Kunstmuseum

Monet. Tuinen van verbeelding

Tussen 1900 en 1926 schilderde Monet in zijn tuin in Giverny, waarbij hij een steeds abstractere stijl ging hanteren. Hij maakte hier sommige van zijn beroemdste werken, zoals de waterlelies en de serie van het Japanse Bruggetje. Deze schilderijen staan centraal in dit grootse eerbetoon, waarvoor 40 internationale topstukken naar Den Haag worden gehaald. Uiteraard is er een speciaal plekje ingeruimd voor de bijzondere “Blauweregen” uit de eigen collectie. 

12-10-19

02-02-20

 

Breitner vs. Israels. Vrienden en rivalen

Deze tentoonstelling richt zich op de wisselwerking tussen George Hendrik Breitner en Isaac Israels, die eind negentiende eeuw tot de belangrijkste figuren in de Nederlandse schilderkunst behoorden. Hun gehele carrière hebben de twee schilders elkaar bewonderd, benijd en geïnspireerd. En hoewel hun rivaliteit jarenlang voor spanningen zorgde, haalden ze mede door die wedijver juist het beste in elkaar naar boven.

01-02-20

10-05-20

Den Haag, Mauritshuis

Nicolaes Maes. Rembrandts veelzijdige leerling

Rembrandt onderwees gedurende zijn carrière een groot aantal leerlingen in zijn atelier. Een van zijn meest talentvolle protegés was Nicolaes Maes. Hij begon als schilder van Bijbelse taferelen die een duidelijke invloed van zijn leermeester laten zien. Daarna legde hij zich toe op het schilderen van genrestukken, om zich vervolgens te ontwikkelen tot schilder van portretten. Tijdens deze eerste grote internationale tentoonstelling die aan hem gewijd is, volgt u de interessante ontwikkeling van Rembrandts veelzijdige leerling.

17-10-19

19-01-20

 

George Stubbs – De man, het paard, de obsessie

George Stubbs behoort tot de belangrijkste achttiende-eeuwse kunstenaars van Engeland, terwijl hij in Nederland echter nagenoeg onbekend is. Het Mauritshuis heeft de primeur met de eerste tentoonstelling van zijn werk in ons land. Aan de hand van dertien schilderijen, tien anatomische tekeningen en het originele skelet van het wereldberoemde renpaard Eclipse laat het Mauritshuis zien hoe Stubbs zich wist te ontwikkelen tot dé paardenschilder van het Verenigd Koninkrijk.

20-02-20

01-06-20

Den Haag, De Mesdag Collectie

Antonio Mancini. Eigenzinnig & extravagant

De eigenzinnige 19de-eeuwse Italiaanse kunstenaar Antonio Mancini maakte extravagante, moderne schilderijen, waarvoor hij vaak onverwachte materialen gebruikte. Mesdag herkende al vroeg zijn talent, en kocht in twintig jaar 150 werken van hem aan. Maak in deze tentoonstelling kennis met de wereld van Mesdag en de Haagse salons, met die van Mancini in zijn eenvoudige atelier in Rome en met die van de high society in Engeland en Ierland, waar hij portretten maakte in overweldigende buitenhuizen.

13-03-20

28-06-20

Dordrecht, Dordrechts Museum

Willem Bastiaan Tholen. Een gelukkige natuur

Willem Bastiaan Tholen is een van de toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de 19de eeuw. Hij werd vooral bekend als schilder van landschappen en water, maar vervaardigde ook sfeervolle stadsgezichten, intieme interieurs en ontroerende portretten; iets dat tot nu toe onderbelicht is gebleven. Maak tijdens deze overzichtstentoonstelling (hernieuwd) kennis met Tholen, zijn leermeesters en bevriende schilders, onder wie Jacob Maris en Willem Witsen.

09-02-20

31-05-20

 

Pioniers van het modernisme. Collectie Columbus Museum of Art

Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw veranderden pioniers als Monet, Matisse, en Picasso de schilderkunst radicaal: van realisme en impressionisme tot het uitbundige expressionisme en het experimentele kubisme. De grootste veranderingen vonden plaats in Parijs, van waaruit de vernieuwingen uitwaaierden over Europa en de Verenigde Staten. Het Dordrechts Museum toont schilderijen uit het Columbus Museum of Art in Ohio (V.S.) van onder anderen Monet, Cézanne en Picasso, alsmede werk van hun Amerikaanse tijdgenoten.

16-05-20

27-09-20

Eindhoven, Van Abbe Museum

The making of Modern Art

Deze tentoonstelling laat zien welke rol musea, uitzonderlijke verzamelaars en invloedrijke tentoonstellingen hebben gespeeld bij de formatie van de moderne canon. Moderne meesterwerken uit eigen collectie, van o.a. Mondriaan, Picasso en Kandinsky, vertellen dit verhaal.

29-04-17

03-01-21

 

Oog in oog met Frans Hals

Deze tentoonstelling laat u kennismaken met vernieuwing in zowel het heden als het verleden, door verschillende kunststijlen naast elkaar te presenteren. Veertien oude meesters uit het Frans Hals Museum in Haarlem worden gekoppeld aan moderne meesters uit de collectie van het Van Abbemuseum. Daarnaast wordt bij elk schilderij uit de 17de eeuw een gebruiksvoorwerp uit dezelfde tijd getoond.

Let op: deze tentoonstelling is slechts 5 weken te zien!

21-12-19

26-01-20

Enschede, Rijksmuseum Twenthe

Johann Friedrich August Tischbein en de ontdekking van het gevoel

De nieuwe ideeën met betrekking tot gevoel, eenvoud en het natuurlijke, die in de 18e eeuw hun oorsprong hadden, worden prachtig gevisualiseerd door portretschilder Johann Friedrich August Tischbein. Geen stijve portretten, maar het gezinsleven dat met gevoel en natuurlijkheid wordt neergezet. Deze bijzondere tentoonstelling kwam mede tot stand door belangrijke bruiklenen van Paleis het Loo in Apeldoorn en de Galerie Alte Meister in Kassel.

07-09-19

19-01-20

 

Picasso & Matisse. Beauty is a line

In samenwerking met Kunstmuseum Pablo Picasso te Münster presenteert Rijksmuseum Twenthe werken van Picasso en Matisse in een dubbeltentoonstelling over de lijn in de beeldende kunst. Aan de hand van grafische werken van deze giganten van de moderne kunst, en vele andere werken van onder anderen Toorop, Kirchner en Van Heemskerck, bestudeert deze expositie de lijn als het fundament van de moderne kunst.

02-02-20

24-05-20

 

Tekenen = denken

Tekenen is een denkproces; iedere lijn op papier een gedachte, een verbeelding van de wereld. Toch werd tekenen lange tijd slechts gezien als een voorstadium van de beeldende kunst. Maar in de achttiende eeuw veranderde dit beeld. Ook in Nederland bloeide de tekenkunst op, en groeide uit tot een zelfstandige kunstvorm. Op steeds meer plekken werd tekenles gegeven,  zoals aan de nieuw opgerichte tekenacademies. Mede daardoor ontwikkelde men zich in Nederland tot meesterlijke tekenaars.

01-03-20

21-06-20

Haarlem, Frans Hals Museum

Haarlemse helden. Andere meesters

Het Frans Hals Museum heeft naast een grote collectie schilderijen van de naamgever, ook werken van een groot aantal ‘andere meesters’ uit de 16e en 17e eeuw. In de vernieuwde collectiepresentatie “Haarlemse Helden. Andere Meesters” brengt het Frans Hals Museum juist déze ‘helden’ uit de eigen verzameling voor het voetlicht in locatie Hof: Hendrick Goltzius, Karel van Mander, Jan Porcellis, Salomon van Ruysdael, Nicolaes Berchem en nog vele anderen.

08-03-19

01-07-22

Haarlem, Teylers Museum

Parijs – New York – Amsterdam. Moderne meesters uit de verzameling Reinhold De Wilde

Teylers Museum presenteert een bijzondere selectie van werken op papier uit de privéverzameling van grafisch kunstenaar Nono Reinhold en haar echtgenoot Edy de Wilde, oud-directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Er worden etsen, zeefdrukken en tekeningen van Nono Reinhold zelf, en van kunstenaars uit haar kennissenkring, onder wie Roy Lichtenstein, Niki de Saint Phalle, Armando en Sol LeWitt, tentoongesteld. Deze expositie is te zien in het Prentenkabinet.

05-10-19

01-03-20

’s Hertogenbosch, Noordbrabants Museum

Van Goghs intimi. Vrienden, familie, modellen

Van Vincent van Gogh bestaat het beeld van een getormenteerde, eenzame, kunstenaar; een man die door zijn uitgesproken karakter mensen van zich kon vervreemden. Toch waren zijn relaties met familie, vrienden en modellen vaak sterk en langdurig. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, brieven en documenten geeft deze tentoonstelling een brede blik op de personen die een belangrijke rol speelden in zowel het leven als het werk van Vincent van Gogh.

21-09-19

12-01-20

 

Meesterwerken uit Wenen. Vlaamse en Hollandse meesters uit de Gemäldegalerie en het Kupferstichkabinett van de Akademie der bildenden Künste Wien

Meer dan 50 schilderijen en 20 tekeningen van Vlaamse en Hollandse meesters zijn te zien in deze unieke tentoonstelling. De werken van onder anderen Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Rembrandt en Jan Weenix zijn alle afkomstig uit de collectie van de Akademie der bildenden Künste in Wenen. Het is de eerste keer dat een selectie van deze omvang wordt gepresenteerd op Nederlandse bodem, en dat het bijzondere verhaal van de Weense Akademie wordt verteld.

08-01-20

01-06-20

Laren, Singer Museum

Spiegel Van De Ziel. Toorop Tot Mondriaan

Wie denkt aan de Nederlandse kunst voor 1900, komt vaak uit bij Breitner en Israels, die in een realistische stijl werkten. Gelijktijdig en als reactie op de oppervlakkigheid van het moderne leven en de materiële welvaart, richt een aantal kunstenaars zich op de intimiteit van de binnenwereld met thema’s zoals de besloten tuin, het interieur, en de geesteswereld van de kunstenaar. Bekende kunstenaars als Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Vincent van Gogh, en Piet Mondriaan richten de blik naar binnen op zoek naar spiritualiteit. Zij staan centraal in deze expositie

14-01-20

10-05-20

 

Van Barbizon tot Bergen

Deze tentoonstelling toont de ontwikkeling van landschapsschilderkunst tussen de 19e eeuw en begin 20e eeuw. In de loop van de 19e eeuw gaan kunstenaars in Barbizon, Den Haag en Laren op zoek naar het ongerepte landschap. Dat gaan zij realistisch weergeven, met vaak grijze luchten. Later maken zij plaats voor kunstenaars die in een kleurrijker en zonniger stijl werkten, zoals het neo-impressionisme. Vanaf 1914 gaan de schilders van de Bergense school het landschap vervolgens benaderen vanuit een diepgaand innerlijk gevoel.

14-01-20

10-05-20

 

Théo Van Rysselberghe. Schilder Van De Zon.

De Vlaming Théo van Rysselberghe is één van de belangrijkste figuren van het neo-impressionisme. Hij introduceert het pointillisme van Seurat en Signac in België en speelt een belangrijke rol in het Brusselse avant-gardistische collectief "XX" (Les Vingt). Singer Laren toont een groot overzicht van deze invloedrijke schilder.

Mei 2020

27-09-20

Leeuwarden, Fries Museum

Wij Vikingen!

Met de tentoonstelling Wij Vikingen! werpt het Fries Museum het clichébeeld van Vikingen omver. Veel meer dan slechts een plunderende volksstam, was Viking een cultuur in het hele Noordzeegebied. Vikingen was eigenlijk ook een werkwoord: ‘op Viking gaan’ betekende bijvoorbeeld zoiets als ‘op rooftocht gaan’. En dat deden de inwoners van Frisia ook. In Wij Vikingen! ontdekt u hoeveel de Friezen met de Vikingen gemeen hebben en kunt u zelfs een replica van een Vikingschip bewonderen.

19-10-19

15-03-20

Leiden, Rijksmuseum van Oudheden

Cyprus. Eiland in beweging

Door zijn strategische ligging speelde Cyprus duizenden jaren een centrale rol in de contacten en handel tussen het oostelijke en westelijke Middellandse Zeegebied. Een versmelting van elementen uit deze culturen vormde de basis voor de Cypriotische cultuur. Deze staat nu voor het eerst centraal in een grote tentoonstelling. U kunt er onder meer genieten van manshoge beelden van marmer en terracotta, fantasierijk aardewerk en luxe importen uit het oude Nabije Oosten. 

11-10-19

15-03-20

Leiden, Stedelijk Museum de Lakenhal

Jonge Rembrandt – Rising Star

In dit sluitstuk van het Rembrandtjaar keren werken uit zijn Leidse periode terug in Rembrandts geboortestad. Aan de hand van 40 schilderijen en 70 etsen en 10 tekeningen kijkt u mee over de schouder van de meester en ziet u hoe zijn talent zich ontwikkelde in de periode 1624-34. U ontdekt dat hij steeds nieuwe inzichten en mogelijkheden onderzocht, wat ook de basis vormde voor zijn latere werk.

02-11-19

09-02-19

Leiden, Japanmuseum Sieboldhuis

Neko. De kat in de Japanse kunst

In Japan is de liefde voor de kat (neko) groot. Dit is te zien aan de onmisbare iconen uit de populaire cultuur zoals Hello Kitty, de kattencafés en zelfs meerdere ‘katteneilanden’. Katten worden al sinds hun komst in Japan omarmd door de bevolking. Met traditionele- en hedendaagse Japanse prenten, zeldzame tekeningen, objecten, fraaie rolschilderingen en hedendaagse foto’s wordt de rol van de kat in de Japanse kunst door de eeuwen heen getoond, en ontdekt u waar de liefde voor de kat vandaan komt.

31-01-20

05-07-20

Otterlo, Kröller-Müller Museum

Het leven getekend

Tekeningen, pastels, aquarels en gravures konden dienen als snelle krabbels, eerste aanzetten voor een kunstwerk of juist een geheel uitgewerkte voorstelling. Deze varianten zijn vertegenwoordigd in deze selectie uit de 4500 werken op papier uit de periode 1850-1950 die het museum rijk is. U ziet werken van onder anderen Jozef Israëls, Jan Toorop, Odilon Redon en Bart van der Leck.

12-10-19

19-01-20

 

Niet met zoveel woorden  

De tentoonstelling 'Niet met zoveel woorden' brengt een grote variëteit aan kunstwerken uit de collectie van het Kröller-Müller Museum bij elkaar. In elk van de werken spelen woorden, letters, zinnen en tekstfragmenten een prominente rol; van woordpuzzels en gedichten tot filosofische overdenkingen en politiek commentaar. Te zien zijn ongeveer veertig werken van kunstenaars als Robert Barry, Marcel Broodthaers, Ian Hamilton Finlay, Jenny Holzer, Joseph Kosuth, Bruce Nauman, Marc Ruygrok en herman de vries.

01-02-20

10-05-20

Rotterdam, Kunsthal

Meesterlijk! Vier eeuwen teken- en schilderkunst

‘Meesterlijk!’ belicht de bijzondere wisselwerking tussen teken- en schilderkunst, en toont de liefde van grote meesters voor het tekenen. Met ruim 150 schilderijen en tekeningen uit een periode van 4 eeuwen, afkomstig uit de rijke collectie van Boijmans van Beuningen, ontdekt u het meesterschap van 27 kunstenaars die in beide kunstvormen uitmunten, zoals Rembrandt, Van Gogh en Basquiat.

07-12-19

29-03-20

Utrecht, Catharijneconvent

North & South. Europese topstukken herenigd

Zowel in het uiterste noorden, afgesloten door de fjorden, als in het uiterste zuiden, afgesloten door de Pyreneeën, is nog prachtige kunst uit de vroege middeleeuwen bewaard gebleven, in tegenstelling tot in Midden-Europa. Laat u dit najaar in vervoering brengen door de goed bewaarde altaardecoraties uit Noorwegen en Catalonië, die nooit eerder hun land verlieten, vanwege hun kwetsbaarheid. 

25-10-19

26-01-20

 

Allemaal wonderen

Wonderen spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren. Het weergeven van wat er zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt van hen hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Die uitdaging heeft de meest spannende en ontroerende kunst opgeleverd. Voor deze tentoonstelling heeft het museum de mooiste en verrassendste werken uit internationale collecties samengebracht, van onder anderen Rembrandt, Mondriaan en Abramović.

28-02-20

23-08-20

Utrecht, Centraal Museum

De tranen van Eros. Moesman, surrealisme en de seksen

Johannes Moesman is de enige officieel erkende Nederlandse surrealist. Net als veel andere surrealisten verbeeldde hij zijn seksuele fantasieën in een tijd dat daar, zéker in Nederland, een groot taboe op rustte. In deze tentoonstelling ziet u zijn werk in de context van zijn internationale tijdgenoten, zoals Salvador Dalí, Max Ernst, en enkele vrouwelijke surrealisten zoals Leonora Carrington. Bovendien is er werk te zien van hedendaagse kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing, en Viviane Sassen.

15-02-20

24-05-20

Venlo, Museum van Bommel van Dam

Tekens van vrijheid

Hoe verwerken kunstenaars (en filmmakers) de verworven vrijheid na 1945 in hun werk? Het besef van nieuwe vrijheid bracht naast plezier ook herinneringen naar boven aan de voorgaande tijd van verdriet, beklemming en onderdrukking. Deze konden zowel leiden tot angst en depressie als optimisme. In de tentoonstelling is onder andere werk te zien van Ger Lataster, Jaap Wagemaker, Jan Schoonhoven en Shinkichi Tajiri.

18-10-19

10-05-20

Wassenaar, Museum Voorlinden

Anselm Kiefer

Met zijn eigenzinnige beeldtaal en gelaagde verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur heeft Anselm Kiefer in vier decennia een oeuvre van grootse proporties opgebouwd. Voorlinden toont vijf iconische werken uit eigen collectie, met Anselm Kiefers typerende visuele complexiteit en rijkdom aan materialen als uitgangspunt.

13-09-19

15-04-20

 

Louise Bourgeois. To unravel a torment

Voorlinden presenteert met “Louise Bourgeois: To Unravel a Torment”, een zes decennia overspannende overzichtstentoonstelling met veertig sleutelwerken uit de Glenstonecollectie, The Easton Foundation en museum Voorlinden. Bourgeois was een kunstenares die persoonlijke verhalen en psychologische inzichten combineerde met buitengewone artistieke vernieuwingen, waarmee ze radicaal haar eigen weg bewandelde.  Het is bijna dertig jaar geleden dat de kunst van Louise Bourgeois op zo’n grote schaal in Nederland te zien was.

12-10-19

17-05-20

Zwolle, Museum de Fundatie

Crux. Schilderijen van Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade

Leipzig is naast muziek- en boekenstad een brandpunt van de schilderkunst. In Oost-Duitsland werd figuratief geschilderd, en in een tijd van conceptualiteit en abstractie werd kunst uit Leipzig dan ook gezien werd als ouderwets. Na de val van de muur vond met Neo Rauch de internationale doorbraak van de Leipziger schilderkunst plaats. In Crux maakt u kennis met het werk van vier andere schilders uit die stad: Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade, die allen studeerden aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig.

25-05-19

01-09-19

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?