U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

MUSEUM

TENTOONSTELLING

Amersfoort, Museum Flehite

 

08/07 - 31/12/23

Withoos en Van Wittel  

In de 17e eeuw was Caspar van Wittel in de leer bij de Amersfoortse meester Mathias Withoos. Hij leerde er hoe hij stadsgezichten moest schilderen. Het is zelfs mogelijk dat beide meesters samenwerkten aan het recent gerestaureerde Gezicht op Amersfoort dat in de expositie te zien is. Het werk van deze oude meesters wordt speciaal voor de tentoonstelling getoond naast dat van hedendaags fotograaf en vedutist Hans Wildschut, die zich door hun werk liet inspireren.

 

 

07/07 - 01/10/23

Dat raadt je de Koekkoek

De familie Koekkoek is een ware schildersdynastie, met maar liefst 16 schilders uit 4 generaties. De bekendste is Johannes Hermanus Koekkoek die zich toelegde op het schilderen van romantische landschappen. Deze zomer zijn in 3 Nederlandse musea tentoonstellingen te zien rond deze schildersfamilie. In Museum Flehite wordt de gehele Koekkoek stamboom getoond: er zijn van elk van de 16 schilders Koekkoek één of meer werken geëxposeerd.

Amstelveen, Cobra Museum

 

02/06 - 08/10/23

Cobra 75

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Cobra-beweging onderzoekt deze tentoonstelling de verwantschap van Cobra met de vrije, expressieve werkwijze van kunstenaars door de jaren heen. Zo kunt u zelf verbanden leggen tussen Cobra-grootheden als Appel, Corneille en Jorn, en andere kunstenaars zoals Picasso, Basquiat en Munch.

Amsterdam, Allard Pierson Museum

 

06/10/23 - 24/02/24

Oog in Oog. De mensen achter de mummieportretten

Mummiepaneelportretten, ook wel bekend als Fajoemportretten, zijn geschilderde portretten die in het Romeinse Egypte op het gezicht van de gemummificeerde overledene werden gezet. Maak vanaf oktober kennis met de geportretteerden en ontdek de manier waarop ze afgebeeld werden. Voor deze eerste Nederlandse tentoonstelling over Oudegyptische mummieportretten haalde het Allard Pierson Museum 38 portretten uit de hele wereld naar Amsterdam.

Amsterdam, H’Art Museum (voorheen Hermitage)

 

16/09/23 - 20/05/24

 

Julius Caesar - Ik kwam, ik zag en ging ten onder

Hoe kijken we anno 2023 naar Julius Caesar? Als gewelddadige, doch legendarische veldheer? Als een getalenteerde redenaar? Of herinneren we ons vooral zijn gewelddadige dood? In deze biografische tentoonstelling vertelt H’Art Museum het levensverhaal van de machtige heerser aan de hand van 11 scènes en bijna 150 eeuwenoude objecten. U ontdekt zijn leven, zijn overwinningen en zijn nalatenschap met alle hoogtepunten en schaduwkanten.

Amsterdam, Joods Historisch Museum

 

30/10/23 - 31/03/24

Sol LeWitt

De Amerikaans-Joodse kunstenaar Sol LeWitt is een van grondleggers van de conceptuele kunst en van de minimal art. Hij maakte bijvoorbeeld meer dan 1200 Wall drawings die anderen konden uitvoeren. Daartoe schreef hij heel precieze instructies. Speciaal voor de tentoonstelling wordt nu een aantal van deze werken gemaakt, om daarna weer verwijderd te worden. Ook komen andere kunstvormen aan bod, en wordt ingegaan op de Joodse achtergrond van de kunstenaar en op zijn band met Nederland.

Amsterdam, Rembrandthuis

 

01/07 - 15/10/23

Rembrandt & de Liefde

Rembrandt was een hartstochtelijk man en dat is onder andere in zijn prenten goed te zien. In deze tentoonstelling geniet u van een selectie van 50 etsen uit de eigen collectie, en maakt u kennis met zijn liefdes. Allereerst is er natuurlijk de liefde voor zijn vrouw Saskia, maar ook de dramatische liefde, de ouderliefde of de naastenliefde komen naar voren. Bovendien geven enkele etsen blijk van zijn persoonlijke liefde voor dieren, rariteiten en het landschap.

 

 

04/11/23 - 05/02/24

Framing Rembrandt

Molenaarszoon, schilderkunstig genie, rebel. Het zijn allemaal labels die in de loop der eeuwen op Rembrandt zijn geplakt. In deze tentoonstelling reist u langs de beeldvorming rond de wereldberoemde kunstenaar door de eeuwen heen. Daarvoor zijn, naast kunstwerken, onder andere documenten en filmfragmenten bij elkaar gebracht.

Amsterdam, Rijksmuseum

 

24/05 - 22/10/23

Richard Long

De Britse Richard Long is een van belangrijkste land art-kunstenaars. Zijn werk bestaat uit subtiele ingrepen in het landschap, vaak op afgelegen plekken Dit jaar staat zijn werk centraal in de alweer tiende editie van de beeldententoonstelling die jaarlijks in de tuinen van het Rijksmuseum te bewonderen is.

 

 

29/09/23 - 14/01/24

Museum Boijmans Van Beuningen At Rijksmuseum

Boijmans van Beuningen is inmiddels al een aantal jaren gesloten wegens een grootschalige verbouwing. Mist u de collectie? Dan biedt het Rijksmuseum dit najaar uitkomst. Hier is een selectie van 90  bijzondere werken te zien. De tentoonstelling is thematisch opgebouwd, waardoor uiteenlopende kunstwerken uit alle tijdsperiodes te zien zijn: van Bosch tot Rembrandt en van Dalí tot Kusama.

Amsterdam, Stedelijk Museum

 

18/05 - 24/09/23

Modern

Aan het einde van de 19e eeuw ontstond een beweging van kunstenaars die niet alleen voor de elite wilden werken, maar juist zoveel mogelijk mensen wilden bereiken. Zij streefden naar een gemeenschapskunst, waarin het mooie en het goede, evenals het Europese en niet-Europese hand in hand gingen. Ontdek deze fascinerende periode aan de hand van werken van o.a. Jan Toorop, Van Gogh, Breitner en Berlage.

 

 

26/05 - 05/11/23

Keith Haring – Amsterdam Notes

In 1986 maakte Keith Haring speciaal voor het Stedelijk de tekening Amsterdam Notes. In dat jaar had hij hier zijn eerste museale tentoonstelling. In zijn zeer herkenbare stijl behandelde hij vaak beladen thema’s zoals oorlog, aids en racisme. Na een afwezigheid van 30 jaar is Amsterdam Notes nu, samen met 2 andere werken, weer terug op de plek waar het voor Haring allemaal begon.

 

 

07/10/23 - 28/01/24

Nan Goldin – This will not end well

Nan Goldin (1953) is bekend als fotograaf die vooral de menselijke ervaring vastlegt. In deze tentoonstelling staat echter vooral haar werk als filmmaker centraal. In 6 paviljoens in de kelder is haar werk op dit vlak te zien. Elk van deze ruimtes werden door Hala Wardé ontworpen met een specifieke werk als uitgangspunt. Een van de getoonde filmwerken is Goldins belangrijke The Other Side, een eerbetoon aan haar transvrienden.

Amsterdam, Van Gogh Museum

 

13/10/23 - 14/01/24

Van Gogh aan de Seine

Als gevolg van industrialisatie werden in de 19e eeuw de plaatsen rond Parijs steeds bereikbaarder via nieuwe bruggen en treinen, maar er verschenen ook steeds meer rokende schoorstenen aan de horizon. Aan het einde van de eeuw trokken kunstenaars zoals Van Gogh, Seurat en Bernard naar de oevers van de Seine. Daar legden ze deze veranderingen vast met nieuwe motieven, geschilderd in nieuwe kleuren en schildertechnieken.

Assen, Drents Museum

 

 

11/09/23 - 03/03/24

Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe

In 1883 arriveerde Vincent van Gogh per trein in Drenthe. Hij maakte hier een grote ontwikkeling door, en vervaardigde er een groot aantal werken. Helaas is het grootste deel daarvan verloren gegaan. Voor het eerst staat nu deze Drentse periode centraal in een tentoonstelling, waarvoor het Drents museum meer dan 20 schilderijen van de meester bij elkaar bracht, aangevuld met werken van tijdgenoten.

 

 

14/10/23 - 03/03/24

Tilo Baumgärtel- Das selbe Wasser

De Duitse kunstenaar Tilo Baumgärtel creëert in zijn werken een sprookjeswereld. Zijn kleurrijke composities bevolkt hij met afwachtende figuren tegen een bevreemdende achtergrond. Vaak hebben Baumgärtels werken daardoor een grimmige sfeer. In deze solotentoonstelling toont het Drents Museum een combinatie van zijn schilderijen, tekeningen en videokunst.

Delft, Museum Prinsenhof

 

06/07/23 - 07/01/24

Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven. Meesters in ritme en licht

Tussen de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven en de fotograaf Lothar Wolleh uit Düsseldorf bestond een bijzondere vriendschap. Zij deelden een fascinatie voor de werking van ritme en licht. Persoonlijke foto’s van Wolleh tonen Schoonhoven aan het werk. Ze zijn in deze tentoonstelling te zien naast reliëfs en tekeningen van de Nederlandse kunstenaar. Door deze combinatie ontstaat een nieuwe kijk op de ontwikkeling van het oeuvre van Schoonhoven.

Den Haag, Beelden aan Zee

 

07/04 - 11/10/23

Henry Moore. Vorm en materiaal

Moore is zonder twijfel een van de bekendste en belangrijkste Britse beeldhouwers van de 20e eeuw. Zijn werk, te vinden in talloze musea en openbare plekken, is heel herkenbaar door de vormentaal die het midden houdt tussen figuratie en abstractie. In deze tentoonstelling ontdekt u hoe Henri Moore tot zijn kenmerkende beeldtaal kwam, en welke rol materiaalkeuze daarin speelde.

Den Haag, Kunstmuseum

 

24/06 - 12/11/23

Voorbij de Grenzen. Kunst uit de jaren ’60

De jaren ’60 worden gekenmerkt ongekende economische groei, maar er is ook de aanhoudende dreiging van de Koude Oorlog. Bovendien groeide in die tijd het besef dat de industriële groei en de toenemende impact van de media ook nadelen kent. Kunstenaars als Kusama, Armando en Constant wilden de veranderingen van deze periode weergeven in hun kunst. Daartoe zochten ze de grenzen op; ze experimenteerden met verschillende materialen en nieuwe kunstvormen.

 

 

 

07/10/23 - 24/02/24

Hilma af Klint & Piet Mondriaan. Levensvormen

Aan het begin van de 20e eeuw ontstond het besef dat er veel meer is dan alleen de waarneembare werkelijkheid. Het effect van dit veranderende wereldbeeld is te zien in het werk van Hilma af Klint en Piet Mondriaan, die in deze tentoonstelling naast elkaar getoond worden. Zij hebben elkaar nooit ontmoet, maar ontwikkelden beiden een abstracte beeldtaal, waarbij ze afweken van de puur natuurlijke verschijningsvormen. Ook deelden zij hun interesse in evolutie en spiritualiteit.

Den Haag, Mauritshuis

 

 

14/09/23 - 07/01/24

Roofkunst - 10 verhalen. Jongsma + O’Neill x Mauritshuis

Tegenwoordig is roofkunst een belangrijk thema in de kunstwereld. Musea zijn actief bezig met herkomstonderzoek en stellen zichzelf de vraag wat ze met eventuele geroofde kunstwerken moeten doen. In deze tentoonstelling vertelt het Mauritshuis het verhaal van roofkunst in 10 verhalen uit 3 periodes van kunstroof: de Franse revolutionaire tijd eind 18e eeuw, de tijd van de Tweede Wereldoorlog, en de koloniale tijd. Door middel van Virtual Reality krijgt u inzicht in de geschiedenis van deze objecten.

Enschede, Rijksmuseum Twenthe

 

05/11/23 - 04/02/24

Onderweg naar Bentheim. Twente door de ogen van Ruisdael, Hobbema en Waterloo

In de 17e eeuw trokken veel kunstenaars de stad uit om het landschap te gaan observeren en tekenen. Op zoek naar schilderachtige motieven reisden ze door het hele land en kwamen ook naar de provincie Overijssel, de regio Twente en het Nederlands-Duitse grensgebied. In deze tentoonstelling ziet u werken van kunstenaars die het landschap in het oosten van het land verkenden en tekenden, zoals Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema.

Gouda, Museum Gouda

 

 

07/10/23 - 05/05/24

Koninklijke Kunst – Wilhelmina en de Haagse School

Als koningin Wilhelmina in 1901 in het huwelijk treedt, ontvangt zij van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio een kast met daarin 116 aquarellen, tekeningen en reliëfs van kunstenaars van de Haagse school. Veel van die werken zijn nog steeds in handen van de Koninklijke Verzamelingen en Paleis het Loo, en zijn niet te zien voor het publiek. Deze tentoonstelling geeft inzicht in deze veelal onbekende verzameling, en de relatie tussen het koningshuis en de kunstwereld. Ook maakt u kennis met de Haagse kunstscene ca 1901.

Haarlem, Frans Hals Museum

 

22/09/23 - 07/01/24

Blik op Haarlem: Ruisdael – Berckheyde – Van Goyen

In de 17e eeuw was het Haarlemse stadsgezicht een geliefd onderwerp. Kunstenaars als Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Gerrit Berkheyde namen de stad als onderwerp. De vergezichten met de Haarlemse Bavokerk prominent aan de horizon kregen zelfs een eigen bijnaam: Haarlempjes. In deze tentoonstelling zijn bijzondere Haarlemse stadsgezichten uit de 17e eeuw voor het eerst samen te zien.

’s Hertogenbosch, Het Noordbrabants Museum

 

30/09/23 - 07/01/24

Brueghel: de familiereünie.

De familie Brueghel is een van de belangrijkste kunstenaarsfamilies in de geschiedenis. Hun schilderijen staan bekend om hun geestige composities, de universele boodschappen die ze uitdragen en het uitzonderlijke vakmanschap. Voor het eerst in de geschiedenis komen alle 5 de generaties nu bij elkaar in één tentoonstelling, inclusief de vrouwen. Er zijn werken te bewonderen uit collecties uit onder meer Parijs, Milaan en Berlijn.

Laren, Singer Museum

 

 

15/04 - 31/12/23

Impressionisme en modernisme in Nederland

Vanaf ca. 1875 schilderden onder anderen Anton Mauve, Jozef en Isaac Israels, en George Hendrik Breitner in impressionistische stijl, waarmee zij zeer succesvol waren. Vanaf 1900 kwam het modernisme op, met kunstenaars als Jan Toorop, Jan Sluijters en Piet Mondriaan, die allen de waarneembare werkelijkheid vervormden om hun gevoelens en idealen uit te drukken. Nog tot het einde van 2023 vindt u een selectie van impressionistisch en modernistisch werk uit de Singercollectie in de Nardinc-zalen.

 

 

 

12/09/23 - 07/01/24

La Grande Bleue. Schilders van de Mediterranée

De kust van de Mediterranée is vanaf 1870 populair onder kunstenaars. Zij zagen de Zuid-Franse kust als een paradijs op aarde en lieten zich inspireren door het intense licht, de scherpe contouren en de felle kleuren. Het leidde tot nieuwe wegen in hun werken. In deze tentoonstelling ziet u werk van zowel schilders die naar de Côte d’Azur trokken, als diegenen die zich op andere plekken lieten betoveren door het azuurblauwe water van de Middellandse Zee.

 

 

 

17/10/23 - 17/03/24

Tonia. Model en activisme

Met Tonia Stieltjes zet het Singer Laren voor het eerst een model centraal in een tentoonstelling. Zij was model voor Jan Sluijters en hartsvriendin van Piet Mondriaan, maar was vooral bekend als vakbondsleidster. Zij ontpopte zich tot de woordvoerster van de dienstboden, die de grootste groep werkende vrouwen in Nederland vormde. Deze veelzijdigheid komt in de tentoonstelling goed naar voren door onder andere portretten en documentatie.

Leiden, Rijksmuseum van Oudheden

 

13/10/23 - 17/03/24

Het jaar 1000. Nederland in het midden van de middeleeuwen.

De periode 900-1100, midden in de Middeleeuwen, lijkt een tijd te zijn waarin niet veel gebeurde. Door veranderingen in landschap, bebouwing, taal en samenleving krijgt Nederland echter juist dán de vorm die we tot de dag van vandaag kunnen herkennen. In deze tentoonstelling maakt u kennis met de middeleeuwers uit 900-1100, en ontdekt u hoe hun wereld en dagelijks leven eruit zagen.

Rotterdam, Kunsthal

 

 

30/09/23 - 03/03/24

Ai Wei Wei. In search of humanity

De Chinese Ai Wei Wei is een van de bekendste en meest toonaangevende kunstenaars van onze tijd. Naast kunstenaar is hij mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen, zoals dat in zijn eigen land. Deze tentoonstelling toont het meest volledige overzicht van zijn werk tot nu toe, maar geeft ook inzicht in het turbulente leven de kunstenaar, die onder andere zijn jeugd in ballingschap moest doorbrengen en in 2011 gevangen zat.

Utrecht, Catharijneconvent

 

14/10/23 - 21/01/24

Fashion for God

Aan het begin van de 17e eeuw was de tijd van de reformatie. Katholieken mochten toen nog uitsluitend samenkomen in schuilkerken. Achter die gesloten deuren werd pracht en praal volop ingezet om het geloof uit te dragen, onder andere in de “Fashion for God”. Weelderige mantels met fenomenaal borduurwerk en luxueuze baljurken uit de renaissance en barok wordt in deze schitterende tentoonstelling tentoongesteld.

Venlo, Museum van Bommel van Dam

 

18/03 - 12/11/23

Armando: door de ogen van een vriend

Armando (1929-2018) is één van de grootste en meest veelzijdige Nederlandse kunstenaars van de afgelopen honderd jaar. Zijn krachtige, vaak monumentale schilderijen en beelden gaan over schuld en onschuld, over daders en slachtoffers en over goed en vooral over kwaad. In deze tentoonstelling krijgt u een persoonlijk inkijkje in zijn leven aan de hand van onder andere fragmenten uit gesprekken met zijn beste vriend Cherry Duyns.

Wassenaar, Museum Voorlinden

 

10/06 - 01/10/23

Alex Katz

Als reactie op het abstract expressionisme in de VS ontwikkelde Alex Katz in de jaren ’50 een geheel eigen stijl. Hij schilderde portretten en landschappen met zuivere kleuren, gladde oppervlakken en een fijne lijnvoering. Hij werd bekend als een schilder van de moderne, Amerikaanse maatschappij, en ontwikkelde zich tot een belangrijke voorloper van de Pop Art.

Ontdek deze Amerikaanse kunstenaar in een groots overzicht van zijn werk in Voorlinden.

 

 

14/10/23 - 25/02/24

Anselm Kiefer

Anselm Kiefer hoort tot de grootste kunstenaars van de huidige tijd. Zijn werk wordt gekenmerkt door een eigenzinnige beeldtaal, boordevol verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur. De tentoonstelling biedt een indrukwekkend overzicht van zijn grootse oeuvre met veel afwisselende werken, zoals kunstenaarsboeken, installaties en schilderijen.

Zwolle, Museum de Fundatie

 

14/10/23 - 28/01/24

Kaleidoscope of (Hi)Stories - Kunst uit Oekraïne

Deze tentoonstelling is het eerste overzicht van hedendaagse kunst uit Oekraïne in Nederland, met onder andere schilderijen, fotografie en installaties. . Het doel van deze tentoonstelling (gezamenlijk met de Staatliche Kunstsammlungen in Dresden) is het bijdragen aan de bescherming van het artistieke erfgoed van de Oekraïne en het ondersteunen van hedendaagse kunstenaars uit dat land.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?