U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Museum

Tentoonstelling

Van

Tot

Alkmaar, Stedelijk Museum

De Toorop-dynastie

Toen Charley Toorop besloot om kunstenares te worden, had haar vader, de schilder Jan Toorop, zijn naam al gevestigd als vernieuwer. Hoewel ze veel van hem leerde, en gebruik kon maken van zijn netwerk, besloot zij een eigen richting te kiezen. Ook haar zoon Edgar Fernhout ontwikkelde een stijl die zich onderscheidde van die van zijn moeder. Deze tentoonstelling toont de onderlinge relaties en verwantschappen tussen de 3 generaties.

28-09-19

26-01-20

Amsterdam, Hermitage

Juwelen

Juwelen maken een outfit af, en zeggen bovendien iets over de smaak, afkomst en rijkdom van de drager. Speciaal voor deze 2e jubileumtentoonstelling komen honderden juwelen naar Nederland. Ze behoorden ooit toe aan de tsarina’s en de high society van het Russische hof. Samen met prachtige japonnen en portretten worden deze juwelen, van onder anderen Cartier en Fabergé, getoond in een setting die u meeneemt naar de bals en boudoirs van het hof in Sint Petersburg.  

14-09-19

15-03-20

Amsterdam, Joods Historisch Museum

Rembrandts meesterwerk uit het Israel Museum

Ter gelegenheid van dit Rembrandt-jaar komt voor het eerst in 120 jaar het werk St. Peter kneeling (St. Peter in prison) uit het Israël Museum in Jeruzalem terug naar Nederland.  Het werk, met een voorstelling van de knielende Petrus in de gevangenis, toont Rembrandts talent om gemoedstoestanden en spiritualiteit af te beelden door middel van licht en schaduw.

13-09-19

10-11-19

Amsterdam, Rembrandthuis

Inspired by Rembrandt. 100 jaar verzamelen door het Rembrandthuis

Het voormalige woonhuis van Rembrandt is sinds 100 jaar een museum met een eigen collectie. Naast een grote verzameling etsen van Rembrandt verwierf het museum ook werk van voorlopers, tijdgenoten, navolgers en eigentijdse kunstenaars. Deze tentoonstelling biedt een gevarieerde selectie van het werk dat in de loop van een eeuw verzameld werd.

07-06-19

01-09-19

 

Laboratorium Rembrandt. Rembrandts techniek ontrafelt.

Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens deze expositie. Kunstwerken van de meester zijn afgelopen jaren met behulp van nieuwe technieken onderzocht. Daar kwamen baanbrekende nieuwe resultaten en inzichten uit voort, die in een laboratoriumachtige setting tijdens deze tentoonstelling getoond worden.

21-09-19

26-02-20

Amsterdam, Rijksmuseum

Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen

Louise Bourgeois is een van de belangrijkste en beroemdste vrouwelijke kunstenaars van de 20e eeuw. Haar werk werd sterk geïnspireerd door haar eigen leven, en daarmee is het heel herkenbaar. Zo werd ze wereldberoemd met haar monumentale spinnensculpturen. Het Rijksmuseum organiseert deze zomer de eerst overzichtstentoonstelling van Bourgeois in Nederland met 12 van haar beelden in de tuin. Sommigen daarvan waren niet eerder in ons land te zien.

25-05-19

03-11-19

 

Rineke Dijkstra: Nightwatching

De nieuwe filminstallatie van Rineke Dijkstra heet “Nightwatching” en toont 14 groepen mensen die kijken naar Rembrandts “Nachtwacht”, zonder dat die zelf in beeld verschijnt. De focus ligt op de verschillende reacties van de groepen. Deze reflecteren niet alleen de inhoudelijke rijkdom van het schilderij, maar vertellen ook iets over de gefilmde groep zelf: hun relaties, de onderlinge hiërarchie en de verhoudingen.

05-09-19

03-12-19

 

Rembrandt-Velàzquez. Hollandse en Spaanse meesters

Dit najaar kunt u in het Rijksmuseum genieten van topstukken van de grote meesters van de 17e eeuw uit Nederland en Spanje. Hoe verhoudt de Nederlandse barok zich tot de Spaanse? Aan de hand van de thema’s schoonheid, religie, emotie en realisme gaan schilderijen van onder anderen Rembrandt, Velàzquez, Vermeer, Murillo, Hals en Ribera de dialoog met elkaar aan. Deze bijzondere tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Museo del Prado in Madrid.

11-10-19

19-01-20

Amsterdam, Stedelijk Museum

Chagall, Picasso, Mondriaan en anderen: Migranten in Parijs

In de eerste helft van de 20e eeuw trokken Chagall, Picasso en Mondriaan naar Parijs, waar zij hun weg moesten vinden in een gepolariseerde samenleving vol vreemdelingenhaat, nationalisme en antisemitisme. Deze tentoonstelling, met werk uit eigen collectie, onderzoekt de manier waarop zij zich daar staande hielden en tot vernieuwende kunst kwamen. Naast werk van bekende en minder bekende kunstenaars kunt u bovendien voor het eerst in bijna 70 jaar de grote collectie werken van Chagall van het Stedelijk bij elkaar te bewonderen.

21-09-19

02-02-20

Amsterdam, Van Gogh Museum

Van Gogh en de Zonnebloemen

Het schilderij “Zonnebloemen” uit 1889 behoort tot de bekendste schilderijen van Vincent van Gogh. Hij maakte er in totaal vijf versies van. Waarom koos Vincent voor deze bloem en welke betekenis had ze voor hem? Deze zomertentoonstelling is het resultaat van jarenlang onderzoek naar de “Zonnebloemen”.  U ontdekt onder meer wat er met het schilderij gebeurde nadat het Van Goghs atelier verliet, en hoe de kleuren in de loop der tijd veranderden.  

21-06-19

01-09-19

 

Jean-François Millet. Zaaier van moderne kunst

Millet was een van de belangrijkste schilders van de School van Barbizon, en een grote inspiratiebron voor moderne schilders, zoals Vincent van Gogh, Claude Monet en Salvador Dalí. Hij verbeeldde vooral het boerenleven op een poëtische en monumentale manier, maar schilderde ook landschappen en naakten. Voor Vincent waren vooral Millets boerentaferelen een grote inspiratiebron.

04-10-19

12-01-20

Amstelveen, CoBrA Museum

Nieuwe Nuances

Met Nieuwe Nuances streeft het Cobra Museum ernaar het beeld van de Cobra-beweging als ‘mannenclub’ bij te stellen. De tentoonstelling toont het werk van acht vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra, onder wie Ferdi en Madeleine Szemere Kemeny

12-07-19

01-12-19

 

Intens Mexico: politiek, religie, seks en dood

In Intens Mexico maakt u kennis met de Mexicaanse kunst uit de 20e eeuw. Deze tentoonstelling toont meer dan 40 topwerken uit de collectie van het Museo Arte Moderno in Mexico City van onder anderen Frida Kahlo, Graciele Iturbide, Olga Costa, Rufino Tamayo en Diego Rivera. Veel van hun kunstwerken getuigen van de maatschappelijke en culturele betrokkenheid bij hun land.

12-10-19

29-03-20

Assen, Drents Museum

Sprezzatura

Sprezzatura kan op veel manieren geïnterpreteerd worden, bijvoorbeeld als virtuositeit. De Italiaanse schilderkunst aan het einde van de 19e eeuw wordt gekenmerkt door een virtuoze en krachtige penseelvoering, die de schilders met ogenschijnlijk speels gemak hanteren. Maak kennis met de belangrijkste stromingen en genres uit deze periode, en een veertigtal kunstenaars die studeerden aan de belangrijkste kunstacademies van Italië.

02-06-19

03-11-19

 

Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950

Als aan het einde van de 19e eeuw de eerste kunstenaars Drenthe bezoeken, komt de provincie bekend te staan om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Net als in het Franse Barbizon, komen kunstenaars als Israëls, Mesdag en Van Gogh hierheen om de natuur te schilderen, vaak in de openlucht. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken.

24-11-19

22-03-20

Delft, Museum het Prinsenhof

Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer

Na Johannes Vermeer is Pieter de Hooch de beroemdste Delftse meester van de Gouden Eeuw. Dit najaar wordt hij geëerd met zijn eerste overzichtstentoonstelling op eigen bodem. Centraal staan de schilderijen die hij in Delft vervaardigde met binnenplaatsjes en de mooiste interieurs, afkomstig uit diverse toonaangevende collecties. Deze ‘alledaagse’ taferelen zijn bepalend geweest voor ons beeld van het 17e-eeuwse burgerbestaan. De Hooch laat met zijn doorkijkjes echter ook blijken een meester van het perspectief te zijn.

11-10-19

16-02-20

Den Haag (Scheveningen), Beelden aan Zee

Niki de Saint Phalle. Nana’s aan zee

De Nana’s van Niki de Saint Phalle zijn kleurrijke, levendige  vrouwenfiguren die een beeld van onafhankelijkheid en zelfbewustzijn oproepen. Ze schiep daarmee een iconisch vrouwbeeld, dat ook heel goed past in deze moderne tijd. Museum Beelden aan Zee toont de ontwikkeling van de Nana’s sinds 1965 in al hun diversiteit; in verschillende kleuren, formaten en vormen.

05-10-19

01-03-20

Den Haag, Gemeentemuseum

Frisse Wind. Highlights Haagse School

Tussen 1860 en 1900 werkten schilders zoals Mesdag, Mauve, de gebroeders Maris en Weissenbruch in en om Den Haag. Zij hoorden bij de Haagse School. Net als veel van hun tijdgenoten werkten zij buiten, waardoor zij meesters werden in het vangen van licht en atmosfeer. Deze tentoonstelling toont de hoogtepunten van de Haagse School uit de omvangrijke eigen collectie.

29-06-19

29-09-19

 

K.P Brehmer

Het werk van de Duitse kunstenaar KP Brehmer (1938 - 1997) is zeer gevarieerd. Zo maakte hij onder meer schilderijen, prenten, films  en reclame affiches. Zijn sobere beeldtaal kent een scherpe ironie, waarmee hij de kunstwereld, het medialandschap en de samenleving becommentarieert.

13-07-19

27-10-19

 

Monet. Tuinen van verbeelding

Tussen 1900 en 1926 schilderde Monet in zijn tuin in Giverny, waarbij hij een steeds abstractere stijl ging hanteren. Hij maakte hier sommige van zijn beroemdste werken, zoals de waterlelies en de serie van het Japanse Bruggetje. Deze schilderijen staan centraal in dit grootse eerbetoon, waarvoor 40 internationale topstukken naar Den Haag worden gehaald. Uiteraard is er een speciaal plekje ingeruimd voor de bijzondere “Blauweregen” uit de eigen collectie. 

12-10-19

02-02-20

Den Haag, Mauritshuis

Rembrandt en het Mauritshuis

Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar brengt het Mauritshuis al zijn 18 Rembrandts bij elkaar. In deze tentoonstelling ziet u echter niet alleen de bekende werken, zoals “De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp” maar ook werken die inmiddels niet meer aan de grote meester zijn toegeschreven. Deze zijn zelden of nooit eerder te zien geweest.

31-01-19

15-09-19

 

Nicolaes Maes. Rembrandts veelzijdige leerling

Rembrandt onderwees gedurende zijn carrière een groot aantal leerlingen in zijn atelier. Een van zijn meest talentvolle protegés was Nicolaes Maes. Hij begon als schilder van Bijbelse taferelen die een duidelijke invloed van zijn leermeester laten zien. Daarna legde hij zich toe op het schilderen van genrestukken, om zich vervolgens te ontwikkelen tot schilder van portretten. Tijdens deze eerste grote internationale tentoonstelling die aan hem gewijd is, volgt u de interessante ontwikkeling van Rembrandts veelzijdige leerling.

17-10-19

19-01-20

Den Haag, De Mesdag Collectie

Jean- François Millet en de Haagse School

Millet was een van de belangrijkste schilders van de school van Barbizon, die vooral bekend werd door zijn verbeelding van de natuur en het boerenleven. Bij de schilders van de Haagse School werd zijn werk bekend via reproducties en door de collectie van H.W. Mesdag.  Schilders zoals Anton Mauve en Jozef Israëls lieten zich onder meer inspireren door Millets monumentale poses en radicale composities.

13-09-19

05-01-20

Dordrecht, Dordrechts Museum

Beet! Vissen naar verborgen betekenissen

Vis is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Deze tentoonstelling toont voor het eerst de symboliek van vis in de beeldende kunst. U ontdekt het overdrachtelijk gebruik van vis, visvangst, vissers en visserij in de Nederlandse kunst en cultuur van de late middeleeuwen tot heden.

23-06-19

10-11-19

 

Kees Verwey

Verwey liet zich bewust beïnvloeden door de kunstenaars die hij bewonderde, zoals G.H. Breitner, Pierre Bonnard en Pablo Picasso. Daardoor kon zijn werk zich ontwikkelen van laat-impressionistisch, naar expressionistisch na de oorlog.  In deze tentoonstelling gaat het werk van Verwey voor het eerst een uitvoerige dialoog aan met kunstwerken van voor hem belangrijke kunstenaars.

30-06-19

05-01-20

Eindhoven, Van Abbe Museum

The making of Modern Art

Deze tentoonstelling laat zien welke rol musea, uitzonderlijke verzamelaars en invloedrijke tentoonstellingen hebben gespeeld bij de formatie van de moderne canon. Moderne meesterwerken uit eigen collectie, van o.a. Mondriaan, Picasso en Kandinsky, vertellen dit verhaal.

29-04-17

03-01-21

 

Ooggetuigen van de strijd. Goya, Beuys, Dumas

Deze tentoonstelling hoort bij het programma rond 75 jaar vrede, dat Eindhoven deze september viert. De expositie is daarom slechts vijf weken te zien. Het toont werk van kunstenaars die zelf oorlog en conflict gezien hebben. Hun traumatische ervaringen, scherpe observaties van misstanden en satirische maatschappijkritiek hebben zij stuk voor stuk omgezet in krachtige beelden.

31-08-19

06-10-19

Enschede, Rijksmuseum Twenthe

Johann Friedrich August Tischbein en de ontdekking van het gevoel

De nieuwe ideeën met betrekking tot gevoel, eenvoud en het natuurlijke, die in de 18e eeuw hun oorsprong hadden, worden prachtig gevisualiseerd door portretschilder Johann Friedrich August Tischbein. Geen stijve portretten, maar het gezinsleven dat met gevoel en natuurlijkheid wordt neergezet. Deze bijzondere tentoonstelling kwam mede tot stand door belangrijke bruiklenen van Paleis het Loo in Apeldoorn en de Galerie Alte Meister in Kassel.

07-09-19

19-01-20

Haarlem, Frans Hals Museum

Virtuoos! Israels tot Armando

Virtuoos betekent trefzeker, meesterlijk en levendig; een stijl die Frans Hals tot zijn handelsmerk maakte. Deze tentoonstelling neemt het impressionisme van Isaac Israëls als beginpunt, en gaat dan verder via onder meer het werk van Appel en Armando naar de hedendaagse virtuositeit zoals die van Peggy Franck. LET OP!: deze tentoonstelling vindt u op de locatie Hal op de Grote Markt.

29-06-19

03-11-19

Haarlem, Teylers Museum

Rembrandts wereld. Etsen en tekeningen van landschappen en stadsgezichten

We kennen Rembrandt als begenadigd tekenaar en etser. Hij gebruikte deze technieken ook voor het vastleggen van het landschap. Samen met zijn vrienden maakte hij wandelingen in en om Amsterdam, waar hij dan zijn omgeving vastlegde.  Met een 50-tal tekeningen en etsen treedt u binnen in deze wereld van Rembrandt en zijn vriendenkring. Deze tentoonstelling vindt plaats in het prentenkabinet.

11-05-19

22-09-19

 

Jong in de 19e eeuw

Onder invloed van de filosofie begon in de 19e eeuw het beeld over opvoeding en kinderen te veranderen. Dat is terug te zien in de kunst van die tijd: kinderen worden bijvoorbeeld vaak spelend voorgesteld, in plaats van als mini-volwassene. Aan de hand van diverse thema’s, zoals opvoeding en onderwijs, toont Teylers met deze tentoonstelling een overzicht van kunst waarin kinderen de hoofdrol spelen.

07-09-19

05-01-20

’s Hertogenbosch, Noordbrabants Museum

Van Goghs intimi. Vrienden, familie, modellen

Van Vincent van Gogh bestaat het beeld van een getormenteerde, eenzame, kunstenaar; een man die door zijn uitgesproken karakter mensen van zich kon vervreemden. Toch waren zijn relaties met familie, vrienden en modellen vaak sterk en langdurig. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, brieven en documenten geeft deze tentoonstelling een brede blik op de personen die een belangrijke rol speelden in zowel het leven als het werk van Vincent van Gogh.

21-09-19

12-01-20

Laren, Singer Museum

Weer & wind. Avercamp tot Willink

In de Nederlandse kunst speelt het weer al zo’n vier eeuwen een belangrijke rol: soms mooi en lieflijk, soms ook dreigend, maar vaak extreem. Laat u verrassen en meevoeren door stormen op zee en land, opkomend onweer, dijkdoorbraken, noodweer, besneeuwde landschappen, avondrood en poëtische mistbanken, van schilders als  Hendrick Avercamp, Piet Mondriaan, G. H. Breitner, Jan Sluijters en Carel Willink.

03-09-19

05-01-20

Leeuwarden, Fries Museum

Wij Vikingen!

Met de tentoonstelling Wij Vikingen! werpt het Fries Museum het clichébeeld van Vikingen omver. Veel meer dan slechts een plunderende volksstam, was Viking een cultuur in het hele Noordzeegebied. Vikingen was eigenlijk ook een werkwoord: ‘op Viking gaan’ betekende bijvoorbeeld zoiets als ‘op rooftocht gaan’. En dat deden de inwoners van Frisia ook. In Wij Vikingen! ontdekt u hoeveel de Friezen met de Vikingen gemeen hebben en kunt u zelfs een replica van een Vikingschip bewonderen.

19-10-19

15-03-20

Leiden, Rijksmuseum van Oudheden

Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west

Hoe belangrijk waren tuinen in de periode 1100-1600? En hoe divers waren ze? U ontdekt dit en nog veel meer tijdens deze tentoonstelling. U ziet geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.

02-05-19

01-09-19

 

Cyprus. Eiland in beweging

Door zijn strategische ligging speelde Cyprus duizenden jaren een centrale rol in de contacten en handel tussen het oostelijke en westelijke Middellandse Zeegebied. Een versmelting van elementen uit deze culturen vormde de basis voor de Cypriotische cultuur. Deze staat nu voor het eerst centraal in een grote tentoonstelling. U kunt er onder meer genieten van manshoge beelden van marmer en terracotta, fantasierijk aardewerk en luxe importen uit het oude Nabije Oosten.  

11-10-19

15-03-20

Leiden, Stedelijk Museum de Lakenhal

Jonge Rembrandt – Rising Star

In dit sluitstuk van het Rembrandtjaar keren werken uit zijn Leidse periode terug in Rembrandts geboortestad. Aan de hand van 40 schilderijen en 70 etsen en 10 tekeningen kijkt u mee over de schouder van de meester en ziet u hoe zijn talent zich ontwikkelde in de periode 1624-34. U ontdekt dat hij steeds nieuwe inzichten en mogelijkheden onderzocht, wat ook de basis vormde voor zijn latere werk.

02-11-19

09-02-19

Otterlo, Kröller-Müller Museum

Het begin van een nieuwe wereld. De ontwikkeling van de moderne sculptuur

De prachtige beeldencollectie van het Kröller-Müller Museum kwam op internationaal niveau met het aantreden van Bram Hammacher als directeur (1948-63). Met de aankoop van werk van onder anderen Rodin, Moore en Zadkine werd deze deelcollectie een volwaardige tegenhanger van de schilderijenverzameling van Hélène Kröller-Müller. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van moderne sculptuur zoals Hammacher die voor ogen had.

01-06-19

29-09-19

 

Het leven getekend

Tekeningen, pastels, aquarels en gravures konden dienen als snelle krabbels, eerste aanzetten voor een kunstwerk of juist een geheel uitgewerkte voorstelling. Deze varianten zijn vertegenwoordigd in deze selectie uit de 4500 werken op papier uit de periode 1850-1950 die het museum rijk is. U ziet werken van onder anderen Jozef Israëls, Jan Toorop, Odilon Redon en Bart van der Leck.

12-10-19

19-01-20

Rotterdam, Kunsthal

Giovanni Batista Piranesi

Dit is het tweede samenwerkingsproject met Museum Boijmans in het kader van “Boijmans bij de buren”. Het toont een selectie van werken op papier van de grootste prentmaker van de 18e eeuw. Piranesi werd bekend met zijn gezichten op de ruïnes en monumenten van Rome uit de serie ‘Vedute de Roma’. Ook zijn fantasierijke prenten over kerkers, de ‘Carceri d’Invenzione’, zijn wereldwijd bekend, en tonen zijn duizelingwekkende verbeelding.

25-05-19

01-09-19

Tilburg, Museum de Pont

Luc Tuymans. The Return

In 1995 had de Belgische schilder Luc Tuymans zijn eerste Nederlandse tentoonstelling in Museum De Pont. Deze zomer keert, de inmiddels wereldberoemde, Tuymans terug met een tentoonstelling die in nauwe samenwerking met hem is samengesteld. U bewondert 50 schilderijen van zijn hand uit de periode 1975 tot nu, waaronder recent, nooit eerder getoond werk.

29-06-19

17-11-19

Utrecht, Catharijneconvent

North & South. Europese topstukken herenigd

Zowel in het uiterste noorden, afgesloten door de fjorden, als in het uiterste zuiden, afgesloten door de Pyreneeën, is nog prachtige kunst uit de vroege middeleeuwen bewaard gebleven, in tegenstelling tot in Midden-Europa. Laat u dit najaar in vervoering brengen door de goed bewaarde altaardecoraties uit Noorwegen en Catalonië, die nooit eerder hun land verlieten, vanwege hun kwetsbaarheid.  

25-10-19

26-01-20

Zwolle, Museum de Fundatie

Charlotte van Pallandt – Kunst als levensdoel

Charlotte van Pallandt  (1898-1997) is vooral bekend geworden door haar ‘Wilhelmina-monumenten’ in Rotterdam en Den Haag. Veel beelden voor de openbare ruimte heeft ze echter niet gemaakt. Wel profiteerde zij van de bloeiperiode die de beeldhouwkunst in ons land na 1945 beleefde. Met een maximale toewijding bleef zij tot op hoge leeftijd  zoeken naar nieuwe vormen van uitbeelding en expressie. Haar oeuvre zou een steeds volmaakter vakmanschap en een opvallend groot inlevingsvermogen laten zien.

25-05-19

01-09-19

 

Jeroen Krabbé. Gedroomde paradijzen

Tijdens de reizen die hij voor AvroTros maakte voor de televisieserie “Krabbé zoekt Gauguin” bezocht hij onder meer Tahiti, Hiva Oa en Martinique. De landschappen daar inspireerden Krabbé tot het schilderen van deze serie van twaalf schilderijen met zinderende landschappen en zeegezichten. Tegelijk met deze tentoonstelling ziet u in Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe de drie series die hij eerder in Zwolle exposeerde.

14-09-19

05-01-20

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?