U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

3 Films over grote kunstenaars die u dit jaar nog moet zien.

Gepost 2017/08/28

“The Agony and the Ecstasy” was de eerste film over een kunstenaar die ik ooit zag. Deze biografische film vertelt het verhaal van Michelangelo (Charlton Heston), die werkt aan het Sixtijnse plafond, en een problematische relatie met paus Julius II onderhield. Ik vond het geweldig om meegevoerd te worden in de Italiaanse renaissance, en het leven van Michelangelo. En ik hou nog steeds van dit soort films,al kijk ik tegenwoordig uiteraard met een kritischer blik. Nu vallen me fouten (of artistieke vrijheden…) op. 

Dit jaar zijn 3 nieuwe films over kunstenaars te zien. Op dit moment draait “Rodin” in de Nederlandse bioscopen. En er komen voor het einde van dit jaar nog twee andere grote kunstenaarsfilms uit: “Final Portrait” (over Alberto Giacometti) en “Loving Vincent” (over Vincent van Gogh). Het mooie is dat ze elk het leven van de kunstenaar op een andere manier benaderen.

 

Filmposter Rodin (2017)Filmposter Rodin (2017)

“Rodin”: voor de ware liefhebber.

Deze film vertelt het verhaal van Auguste Rodin, ten tijde van zijn project “De poorten van de Hel”, en van zijn samenwerking en relatie met Camille Claudel. Dit is een mooi project, en passend in dit Rodin-jaar, maar de film is toch vooral geschikt voor de liefhebber. De leek krijgt helaas geen greep op de passie en persoonlijkheid van Rodin, die erg aan de oppervlakte blijven. Maar als u al bekend bent met de kunstenaar en zijn werk, kunt u het verhaal van de film meer in zijn context plaatsen. Ook zult u dan meer genieten van de manier waarop zijn creatieve proces en zijn beroemde werken, zoals de “De poorten van de hel”, in beeld zijn gebracht. Dat is werkelijk prachtig. De film werd mede mogelijk gemaakt door het Musée Rodin in Parijs.

Kijk hier naar de trailer.

 Loving Vincent FilmposterLoving Vincent Filmposter

Schilderijen komen tot leven in “Loving Vincent”.

Heeft u wel eens naar de schilderijen van Vincent gekeken en gedacht: hoe zou het zijn als ze tot leven zouden komen? Deze vraag ziet u beantwoord in “Loving Vincent”. Het verhaal vertelt hoe Armand Roulin, de zoon van de postbode van Van Gogh, naar Auvers reist om het mysterie rond Vincents dood op te lossen. Deze film is absoluut  vernieuwend: het is de eerste volledig geschilderde speelfilm. Meer dan 125 schilders werkten aan de meer dan 65.000 frames.

“Loving Vincent” is vanaf 26 oktober te zien in de bioscoop.

Klik hier voor de trailer

 

Final Portrait filmposterFinal Portrait filmposter

“Final Portrait”: een waargebeurd verhaal.

In 1964 zat James Lord 18 dagen model voor zijn vriend, de kunstenaar Alberto Giacometti. Hierover schreef hij een boek dat de inspiratie voor deze film was. Het waargebeurde verhaal geeft u inzicht in de kunst en de persoonlijkheid van de meester, gespeeld door Geoffrey Rush. Als toeschouwer voelt u zijn onzekerheid, ervaart u zijn zoektocht naar de ‘perfecte’ vorm, en lacht u om zijn humor. Kortom: u maakt een connectie met de Giacometti. En dat maakt deze biografische film tot een succes.

“Final Portrait” draait vanaf 7 december in de bioscoop

Trailer zien? Klik hier.

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?