U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

3 Zomerse tips voor het kijken van kunst

Gepost 2017/06/30

Eindelijk is het zomer! Hopelijk kunnen we genieten van vele zonuurtjes; dat hebben we wel verdiend na de koude winter. Ik hoef zelf echt niet elke minuut zon buiten te zijn. Dus soms vind ik een museumbezoek wel een verademing. Maar hoe mooi is het om af en toe zon met kunst te combineren in een buitententoonstelling!

Ik deel graag mijn top 3 zomerse tips met u:

1. ArtZuid in Amsterdam.

In 2017 beleeft ArtZuid, de tweejarige beeldenroute door Amsterdam, alweer zijn jubileumeditie. In 2009 waren de Apollolaan en de Minervalaan in Amsterdam-Zuid voor de eerste keer het toneel voor moderne en hedendaagse sculptuur in de buitenlucht. Dit jaar is het thema abstractie, samenhangend met het jaar van “De Stijl”. Rudi Fuchs, voormalig directeur van het Stedelijk Museum, had de eer om de tentoonstelling samen te stellen. Omdat de beelden vrij in de ruimte staan, kunt u eromheen lopen, en krijgt u telkens weer een verrassend nieuw gezichtspunt. Door de plaatsing in de openbare ruimte gaat een beeld bovendien de verbinding aan met de omgeving.

ArtZuid is nog te bezoeken tot en met 17 september.

Cristóbal Gabarrón, Enlightened Universe, 2013-15, United NationsCristóbal Gabarrón, Enlightened Universe, 2013-15, United Nations

2. Dubuffet in de Rijksmuseumtuinen, Amsterdam

Voor het vijfde jaar op rij zijn de tuinen van het Rijksmuseum het toneel voor een buitententoonstelling, gewijd aan één kunstenaar. Dit jaar is het de beurt aan Jean Dubuffet. De monumentale beelden in de heldere witte, rode en blauwe vlakken  zijn kenmerkend voor zijn late werk, waarin hij het thema van de mens tussen cultuur en natuur onderzoekt.

Ik heb de afgelopen jaren rondleidingen gegeven door de buitententoonstellingen in de Rijksmuseumtuinen, en ik vond het steeds weer een bijzondere ervaring. Door de plaatsing in de prachtig aangelegde tuin, met de monumentale boom, de vrolijk spetterende fontein en de beelden, en tegen de achtergrond van het fantastische gebouw, krijgen de moderne beelden een nieuwe dimensie. Ze krijgen de ruimte om een relatie aan te gaan met de omgeving.

De tentoonstelling is te bezoeken van 1 juli tot en met 1 oktober.Jean Dubuffet, Monument à la bête debout (1969-1983) Coll. Fondation Dubuffet, Paris ©2017 Fondation Dubuffet, Paris / Pictoright, NetherlandsJean Dubuffet, Monument à la bête debout (1969-1983) Coll. Fondation Dubuffet, Paris ©2017 Fondation Dubuffet, Paris / Pictoright, Netherlands

Wilt u meer weten over Dubuffet in de Rijksmuseumtuinen? Schrijf u dan in voor de rondleiding.

3. De beeldentuin van het Museum Kröller-Müller in Otterlo

In 1961 werd de beeldentuin van het Kröller-Müller geopend. Het museum is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse beeldhouwkunst en zet met werken van onder anderen  Maillol, Hepworth en Dubuffet in de tuin die lijn van de collectie voort. Het is er heerlijk toeven in de zomer: op een bankje onder de bomen, zittend op het gras tussen de beelden, of struinend door het bos onderweg naar weer een fantastisch beeldhouwwerk. Het is de ideale combinatie van kunst en natuur, elk jaar weer.

Dit jaar toont het museum een tentoonstelling over de Duits-Franse kunstenaar Jean Arp. Hij was als schilder, beeldhouwer en graficus verbonden aan verschillende kunststromingen, waaronder Dada. De vorm van zijn beelden doet denken aan figuren, bomen, en planten, maar de organische vormen blijven altijd abstract. Dit is goed te zien in zijn “Wolkenherder”,  het beeld dat vanaf de opening de tuin gesierd heeft, en dit jaar door de tentoonstelling extra in het zonnetje wordt gezet.

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 17 september. 

Jean Arp, Wolkenherder, 1953, Kröller-Müller, OtterloJean Arp, Wolkenherder, 1953, Kröller-Müller, Otterlo

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?