U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Boeken in de Kunst #7: Dürer

Gepost 2017/09/20

Albrecht Dürer, Heilige Hiëronymus, ca. 1496, National Gallery-Londen 

Albrecht Dürer, Heilige Hiëronymus, ca. 1496, National Gallery-Londen Albrecht Dürer, Heilige Hiëronymus, ca. 1496, National Gallery-Londen

U ziet een man met ontblote borst in de natuur. Hij zit geknield voor een crucifix met in zijn ene hand een steen en in zijn andere een open boek. Achter hem ligt een leeuw rustig naar hem te kijken. Dit is de Heilige Hiëronymus, hier geschilderd door Albrecht Dürer.

 

Wie was Hiëronymus?

De heilige Hiëronymus leefde in de 4e eeuw. Hij hoorde tot de vier kerkvaders, en had een hoge positie onder paus Damasus I. In de kunst wordt dat uitgedrukt door de kardinaalshoed, die u ook hier op de voorgrond ziet liggen.

Drie jaar lang trok Hiëronymus zich als kluizenaar terug in de wildernis. Hij wijdde zich volledig aan gebed en meditatie. Wanneer zondige gedachten hem in verleiding brachten, sloeg hij zichzelf op de borst. In de kunst heeft de heilige in de wildernis daarom vaak een steen in de hand.

Na het overlijden van de paus trok hij zich terug in een klooster in Bethlehem, waar hij een doorn verwijderde uit de poot van een leeuw. Daarna bleef het dier bij hem in het klooster. Ook de leeuw is in de kunst een symbool voor Hiëronymus.

 

Schrijver van de vulgaat.

Hiëronymus was een geleerd man; als kind werd hij al onderwezen in de letteren. Hij schreef diverse religieuze en historische geschriften. Het beroemdste werd hij echter als schrijver van de Vulgaatvertaling, de eerste Latijnse vertaling van de Bijbel. Het boek dat hij bij zich draagt kan dus enerzijds symbool staan voor zijn geleerdheid en schrijverschap, maar kan anderzijds ook heel specifiek de Bijbel voorstellen. 

Meer Hieronymus door Albrecht Dürer

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?