U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Boeken in de Kunst #3: El Greco

Gepost 2017/08/23

El Greco (Doménikos Theotokopoulos), Annunciatie, 1597-1600, Prado-Madrid

 

El Greco (Doménikos Theotokopoulos), Annunciatie, 1597-1600, Prado-MadridEl Greco (Doménikos Theotokopoulos), Annunciatie, 1597-1600, Prado-Madrid

Verdiept in een boek, schrikt de Maagd Maria op wanneer de aartsengel Gabriël op een wolk naar binnen zweeft. Hij komt haar vertellen dat zij zwanger zal worden door de Heilige Geest, en een zoon zal baren. De Heilige Geest vliegt, in de vorm van een duif en in helder licht, op Maria af. Deze voorstelling heet Annunciatie, of Maria Boodschap.

De enige Bijbelbron voor dit verhaal is Lucas 1: 26-38, maar daarin staat niets over een boek. In de kunst is het echter een vast motief in Annunciaties. Het vormt dan een verwijzing naar Maria’s wijsheid en intellect. Dan is de grote vraag natuurlijk: wat leest ze? In de bronnen is dat niet duidelijk, en ook kunstenaars kiezen soms voor een gebedenboek, dan weer voor het Oude Testament. De meest specifieke interpretatie komt van de heilige Bernardus van Clairvaux (1090-1153), die stelt dat Maria juist op dat moment Jesaja 7: 14 leest. Daarin staat: “De Heer zelf zal u een teken geven. Een jonge vrouw zal zwanger worden en ze zal een zoon krijgen. Ze zal haar kind Immanuel noemen.” 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?