U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Boeken in de Kunst #2: Boucher

Gepost 2017/08/16

François Boucher, Madame de Pompadour, 1756, Alte Pinakothek-München 

 

François Boucher, Madame de Pompadour, 1756, Alte Pinakothek-München François Boucher, Madame de Pompadour, 1756, Alte Pinakothek-München

Waarom trek je zo’n overweldigende jurk aan om een boek te lezen? Dat moet betekenen dat lezen niet het belangrijkste thema van dit schilderij is. Het was bedoeld als statement.

Deze dame is Madame de Pompadour, de maîtresse van de Franse koning Lodewijk XV. Ze was een ‘trendsetter’, en had veel invloed aan het Franse hof. Dat werd onderstreept toen ze hofdame van de koningin werd. Ter gelegenheid daarvan liet ze dit portret schilderen door François Boucher.

Madame de Pompadour, of Jeanne-Antoinette Poisson zoals ze eigenlijk heette, is afgebeeld in de intimiteit van haar boudoir. Ze wordt omringt door de zaken die haar status verhogen: tekeningen en bladmuziek (in de linkeronderhoek), schrijfgerei op het tafeltje rechts, en boeken. Naast het boekje dat ze openhoudt op haar schoot, zien we enkele boeken onder het schrijftafeltje en andere in de boekenkast achter haar. Sommige dragen allemaal haar persoonlijke wapen. Dit portret was bedoeld om haar imago van intellectueel te onderstrepen. Ze had kennis van muziek, kunst en boeken, en was een belangrijke mecenas van schrijvers en kunstenaars. 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?