U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Live webinar: Artemisia Gentileschi. Heldin van de barokke schilderkunst Artemisia Gentileschi, Zelfportret als Sint Catharina van Alexandrie, 1615-17, Londen, National GalleryArtemisia Gentileschi, Zelfportret als Sint Catharina van Alexandrie, 1615-17, Londen, National Gallery

Naar aanleiding van de tentoonstelling in de National Gallery, Londen

 

Ik zal uwe waardige heer laten zien wat een vrouw kan doen”. 

In het Europa van de 17e eeuw kenden vrouwelijke kunstenaars weinig erkenning, maar Artemisia was een uitzondering. Zij was in heel Europa beroemd en veel gevraagd als schilderes. In de 20e eeuw werd ze herontdekt, maar haar artistieke prestaties werden vaak overschaduwd door haar turbulente levensloop. Hoog tijd om deze uitzonderlijke kunstenares beter te leren kennen. Geniet vanuit het comfort van uw eigen huis van haar uitzonderlijke leven en haar mooiste en meest krachtige schilderijen. Schrijf u nu nog in!

 

Artemisia leerde het vak bij haar vader Orazio Gentileschi in Rome. Orazio onderhield contacten met de grootste barokkunstenaar van de eeuwige stad: Caravaggio. Diens dramatische composities en licht-donker zijn terug te vinden in het werk van vader, maar vooral in het werk van zijn getalenteerde dochter. Zij kan wel beschouwd worden als de grootste barokke kunstenares van Italië.

Het werk van Artemisia wordt vaak beschouwd als autobiografisch. Haar persoonlijke identiteit is onmiskenbaar in haar artistieke uitdrukking. Zo gebruikt ze regelmatig haar eigen beeltenis in haar historiestukken. Ook wordt haar schilderij van de onthoofding van Holofernes wel  beschouwd als een wraak in verf op Agostino Tassi. Hij vergreep zich in 1611 aan de jonge kunstenares. Tijdens het lange, pijnlijke proces dat volgde, moest Artemisia haar eigen onschuld bewijzen. Lange tijd werd door kunsthistorici meer aandacht aan dergelijke biografische details besteed, dan aan haar aanzienlijke artistieke prestaties.

 

In deze lezing leert u Artemisia op een zeer persoonlijke manier kennen; niet alleen aan de hand van haar belangrijkste schilderijen, maar ook middels haar brieven. Laat u verrassen door haar talent in haar vroegst bekende werk: “Suzanna en de ouderlingen”, en ontdek de achtergrond bij de vervaardiging van “De onthoofding van Holofernes”, een van haar meest indringende werken.  

Wilt u meer leren over deze heldin van de barokke schilderkunst? Schrijf u dan nu nog in!

 

* GAAT DEFINITIEF DOOR* 

Datum: zaterdag 9 januari 2021

Tijdstip: 13.30-15.30

Kosten: € 27,50 per scherm. (Kiest u voor het privilegepakket, dan krijgt u per webinar een korting van maar liefst € 5,- en betaalt u slechts € 22,50. Klik hier voor meer informatie)

 

INSCHRIJVEN *

(Vermeld bij uw inschrijving uw naam, e-mailadres en telefoonnummer, en geef duidelijk aan of u kiest voor het basispakket of het privilegepakket) 

 

* Met uw inschrijving verklaart u zich akkoord met de algemene voorwaarden en de privacyverklaring van Art & Leisure

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?