U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Rondleiding: Chagall, Picasso & Mondriaan. Migranten in Parijs Piet Mondriaan, ‘Compositie no. IV, met rood, blauw en geel’, 1929, Amsterdam, Stedelijk MuseumPiet Mondriaan, ‘Compositie no. IV, met rood, blauw en geel’, 1929, Amsterdam, Stedelijk Museum

 

Hoe kun je vernieuwende kunst maken in een vijandige omgeving?

Dat is de vraag die dit najaar centraal staat in de nieuwe tentoonstelling van het Stedelijk Museum. Grote kunstenaars als Chagall, Picasso en Mondriaan, evenals minder bekende kunstenaars, zochten in de eerste helft van de 20e eeuw hun geluk in Parijs. Daar werden ze geconfronteerd met artistieke vooruitgang, maar ook met vreemdelingenhaat, nationalisme en antisemitisme. Hun zoektocht naar vernieuwing en eigenheid binnen deze omgeving wordt getoond aan de hand van schilderijen, tekeningen en beelden uit de eigen collectie. Daarnaast kunt u voor het eerst in 70 jaar alle 40 werken van Marc Chagall uit het Stedelijk bij elkaar bewonderen. Dat alles maakt dat u deze tentoonstelling niet wil missen. Wilt u uw bezoek aan “Migranten in Parijs” verdiepen? Schrijf u dan in voor deze rondleiding van Art & Leisure.

 

Aan het begin van de 20e eeuw was Parijs nog steeds hét kunstcentrum van de wereld, een stad die bekend stond om zijn vele vrijheden, waardoor de Avant-Garde tot grote bloei kon komen. Uiteraard had dit alles een grote aantrekkingskracht op veel kunstenaars, onder wie Chagall, Mondriaan, Van Dongen en Picasso. Toch kregen zij al voor de Eerste Wereldoorlog te maken met een zekere mate van vreemdelingenhaat.

Na 1918 werd dit sentiment alleen maar sterker, en zorgde er samen met nationalisme  en antisemitisme voor dat vrijheid en openheid steeds verder onder druk kwam te staan. De trend van Avant-Garde en vernieuwing maakte plaats voor kunst die meer klassiek en traditioneel was. De aanwezige buitenlandse kunstenaars reageerden allemaal op hun eigen manier op deze verandering.  

 

Tijdens deze rondleiding leert u onder meer hoe Mondriaan zich liet inspireren tot steeds abstractere vormentaal, en hoe Picasso zich aanpaste aan de veranderde situatie in Parijs aan het begin van de 20e eeuw. Uiteraard staan we uitgebreid stil bij de 40 werken van Chagall, en u ontdekt hoe hij op geheel eigen wijze zijn ‘anders-zijn’ verwerkte in zijn kunst.

Schrijf u nu nog in voor de rondleiding door deze fascinerende tentoonstelling en stap samen met Art & Leisure in de veranderende wereld van het Parijs van 1900-1950.

 

*GAAT DEFINITIEF DOOR* 

Datum: zaterdag 12 oktober 2019

Tijdstip: 13.30-15.00

Locatie: Amsterdam, Stedelijk Museum

Prijs: € 17,50 p.p. (exclusief entree. Uw toegang tot het museum is gratis met Museumkaart)

INSCHRIJVEN 

(vermeld bij uw inschrijving a.u.b. uw naam, aantal deelnemers en telefoonnummer)

 

*Door uw aanmelding verklaart u zich akkoord met de algemene voorwaarden van Art & Leisure

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?