U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Rondleiding: Breitner vs. Israels. Vriendschap en rivaliteit G.H. Breitner, De waspit, ca. 1893, Kunstmuseum, Den HaagG.H. Breitner, De waspit, ca. 1893, Kunstmuseum, Den Haag

Dit voorjaar bent u getuige van een bokswedstrijd in het Kunstmuseum in Den Haag.

Op die manier geeft het museum uitdrukking aan de sterke rivaliteit alsmede de vriendschap tussen twee van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars van het einde van de 19e eeuw: George Hendrik Breitner en Isaac Israels. Door de kunstenaars naast elkaar te presenteren blijkt de wisselwerking tussen beiden, en het effect van hun rivaliteit en vriendschap op hun kunstenaarschap. Nog niet eerder kon u het contact tussen de twee kunstenaars van zo dichtbij bekijken. Schrijf u nu nog in voor deze rondleiding en ervaar het zelf.

 

Dat Breitner en Israels met elkaar in contact kwamen, was onontkoombaar: beiden genoten hun opleiding in Den Haag, en legden zich daarna toe op militaire thema’s. Ze bewogen zich kortom in dezelfde kunstkringen. Al snel stak echter bij Breitner jaloezie de kop op toen hij merkte hoe de 8 jaar jongere Israels, zoon van de vermaarde schilder Jozef Israels, succesvol zijn entree maakte in de Haagse kunstwereld.

Israels wilde zijn eigen pad volgen en vertrok naar Amsterdam, waar ook Breitner zich gevestigd had. Hier ontwikkelde de oudere kunstenaar zich tot een getalenteerde en gewilde schilder van het leven in de stad. Israels daarentegen bleef zoekend, maar de invloed van Breitner is evident in zijn stijl. In zijn brieven bekende hij heimelijk dat het werk van zijn collega-schilder hem zowel inspireerde als intimideerde.

 

Tijdens deze rondleiding maakt u uitvoerig kennis met Breitner en Israels; zowel professioneel als persoonlijk. U zult leren hoe zij van elkaar verschilden en welke overeenkomsten zij hadden op het gebied van stijl en werkwijze. Ook ontdekt u meer over hun onderlinge relatie, en hoe de wisselwerking tussen beide kunstenaars hen tot grote hoogte stuwde.

Schrijf u nu nog in om het meeste uit uw bezoek aan deze tentoonstelling te halen. 

 

Datum: zaterdag 22 februari 2020

Tijdstip: 13.30-15.00

Locatie: Den Haag, Kunstmuseum

Prijs: € 18,50 p.p. (exclusief entree. Uw toegang is gratis met Museumkaart of Bankgiro Loterij VIPkaart)

INSCHRIJVEN

(vermeld u alstublieft uw naam, aantal deelnemers en uw telefoonnummer voor noodgevallen)

 

* met uw inschrijving verklaart u zich akkoord met de algemene voorwaarden

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?