U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Lezing: Monet. Tuinen van verbeelding Claude Monet, Blauweregen, 1917-20, Den Haag, KunstmuseumClaude Monet, Blauweregen, 1917-20, Den Haag, Kunstmuseum

 

Meer dan 40 jaar lang verbeeldde Claude Monet zijn iconische tuin in Giverny in zijn schilderijen. Dit najaar toont het Kunstmuseum Den Haag een prachtige tentoonstelling met deze werken van de grote impressionist. Met een groot aantal internationale bruiklenen, vooral uit het Musée Marmottan Monet uit Parijs, en natuurlijk de prachtige Blauweregen uit eigen collectie, is dit een tentoonstelling die u dit najaar niet mag missen. Daarom organiseert Art & Leisure deze lezing zodat u bij uw bezoek aan de expositie niets van alle moois mist.

 

Het was 1883 toen Claude Monet op zoek naar een nieuwe woning voor zijn grote gezin op het huis met tuin in Giverny stuitte. In de eerste periode, tot 1890, legde hij zich toe op het aanleggen van een bloementuin met een enorme kleurenpracht. Toen hij daarna uiteindelijk zijn huis kon kopen, stortte hij zich op het aanleggen van een tweede tuin, de zogenaamde watertuin. Daar maakte hij zijn beroemde waterlelievijver, die hij talloze keren als onderwerp van zijn late schilderijen nam.

In de serie van honderden werken die Monet in zijn tuin maakte tussen 1883 en zijn overlijden in 1926 liet hij de impressionistische weergave van het vluchtige moment steeds meer los. Daarvoor in de plaats streefde hij naar een tijdloze verbeelding van zijn tuin, waarvoor hij gebruik maakte van een meer expressieve vormentaal.

 

Tijdens deze lezing wandelt u aan de hand van zijn schilderijen door de tuin van Monet in Giverny. U ziet de waterlelies en zijn geliefde Japanse bruggetje. Ontdek hoe en waarom de serie van de waterlelies tot stand kwam, en hoe zijn stijl zich ontwikkelde in de 40 jaar dat hij in zijn tuin werkzaam was. Ook hoort u hoe zijn persoonlijke omstandigheden hun weerslag hadden op zijn schilderijen.

Komt u ook met ons genieten van een mooie avond in de tuinen van Monet in Giverny?

 

Datum: maandag 9 december 2019

Tijdstip: 19.30-21.30

Locatie: Goes, Historisch Museum de Bevelanden

Prijs: € 10,- p.p.

INSCHRIJVEN (via het museum)

 


Datum: dinsdag 7 januari 2020

Tijdstip: 9.30-11.30

Locatie: 's Hertogenbosch, Museum Slager

Prijs: € 10,- p.p.

INSCHRIJVEN (via het museum) 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?