U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Leven in de Gouden Eeuw- een andere kijk op topstukken uit de 17e eeuwJohannes Vermeer, Het melkmeisje, ca. 1660, Amsterdam, RijksmuseumJohannes Vermeer, Het melkmeisje, ca. 1660, Amsterdam, Rijksmuseum

 

Het kan u bijna niet ontgaan zijn: dit jaar staat in het teken van “Rembrandt & de Gouden Eeuw”. Een uitgelezen moment om u bekend te maken met een andere kant van de 17e eeuw. Die periode wordt vaak besproken in termen van VOC, de Tachtigjarige oorlog, en de grote schilders. De tradities en het dagelijks leven van de mensen blijven echter vaak onderbelicht. Door te kijken naar de schilderijen uit die tijd, van onder meer Rembrandt, Vermeer en Hals, krijgen we veel inzichten over dit onderwerp. Tijdens deze lezing neemt Art & Leisure u mee op een tijdreis naar het leven in de Gouden Eeuw.

 

Traditioneel is er in de geschiedenis en kunstgeschiedenis veel aandacht voor de Gouden Eeuw, die met recht een van de belangrijkste periodes van onze vaderlandse geschiedenis is. De nadruk ligt dan echter vooral op de grote gebeurtenissen: de belangrijke machthebbers die zich lieten portretteren, de veld- en zeeslagen die uitgevochten werden, en de ontdekkingen. Maar hoe zag het dagelijks leven van de 17e-eeuwer eruit?

Schilderijen en andere (kunst-)voorwerpen bieden een mooi inzicht in de manier van leven van die tijd, zowel van de rijke bovenlaag, als de lagere klassen. Prachtige portretten kunnen ons inzichten bieden in de mode en stijl, maar ook in het gezinsleven. Terwijl andere genres, zoals stillevens of genrestukken, ons iets kunnen vertellen over de eetgewoontes van mensen, of hun vrijetijdsbesteding. De topstukken uit de 17e eeuw geven u kortom een fascinerend kijkje in het dagelijks leven van de mensen.

 

Heeft u altijd willen weten wat Vermeers “Melkmeisje” aan het bereiden is? Of hoe de mensen in de 17e eeuw hun ‘Prinsjesdag’ vierden? Bent u benieuwd hoe men toen een huishouden runde? U hoort het aan de hand van topstukken uit diverse nationale en internationale collecties.  Schrijf u dus nu nog in voor deze verrassende lezing voor een andere kijk op de Gouden Eeuw.  

 

Datum: maandag 14 oktober 2019

Tijd: 19.30-21.30

Locatie: Goes, Historisch Museum de Bevelanden

Prijs: € 10,- p.p.

INSCHRIJVEN (via het museum)

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?