U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

HOVO-cursus: Impressionisme Claude Monet, Blauweregen, 1917-20, Den Haag, KunstmuseumClaude Monet, Blauweregen, 1917-20, Den Haag, Kunstmuseum

Op 15 april 1874 opende de eerste impressionistische tentoonstelling haar deuren voor het publiek. Een maand lang konden bezoekers in de fotostudio van Nadar voor het eerst het werk van impressionisten, zoals Claude Monet, Auguste Renoir, Edgar Degas en Berthe Morisot, bij elkaar zien. De meesten van de kunstenaars die hier exposeerden maakten werk dat geweigerd werd op de traditionele salontentoonstellingen.

De bekendste impressionist is zonder twijfel Claude Monet. Zijn werk staat nog tot en met 2 februari centraal in de tentoonstelling in het Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum) in Den Haag, die u absoluut niet mag missen. Ter gelegenheid van deze expositie bieden wij u deze korte cursus over het impressionisme, waarin u een helder beeld krijgt van de ontwikkeling van deze stijl, en de individuele kunstenaars beter leert kennen.

Een licht kleurgebruik, losse penseelvoering en het buiten schilderen horen tot de belangrijkste kenmerken van het impressionisme. Vaak wordt het dan ook vooral geassocieerd met de landschapsschilderkunst. Veel van deze kunstenaars geven echter ook een mooi beeld van Parijs aan het einde van de 19e eeuw. Denk daarbij aan de feestelijke gezelschappen van Auguste Renoir of de straatgezichten zoals die geschilderd werden door onder anderen Edgar Degas en Camille Pissarro.

In deze driedelige cursus leert u hoe het impressionisme ontstond en hoe het uiteindelijk in 1886 ook weer tot een officieel einde kwam. Bovendien maakt u kennis met de kunstenaars die in deze stijl werkten, en u leert hun individuele kenmerken te onderscheiden. Daarnaast krijgt u antwoord op onder meer de volgende vragen:

  • Wat onderscheid het impressionisme van andere stromingen ervoor en erna?
  • Hoe zag het Parijs van het impressionisme eruit?
  • Hoe past Édouard Manet binnen de groep?
  • Welke vrouwelijke kunstenaars hoorden bij de groep?

Over HOVO Alkmaar:

Hoger Onderwijs Voor Ouderen Alkmaar (HOVO Alkmaar) verzorgt op de locatie van Hogeschool Inholland Alkmaar kwaliteitsonderwijs op universitair en hbo-niveau. Met cursussen, lezingen, excursies en andere onderwijsactiviteiten voor iedereen van vijftig jaar en ouder, brengt HOVO Alkmaar het ideaal van een vitaal leven lang leren in de praktijk. De missie is om een inspirerende ontmoetingsplaats te zijn voor 50-plussers, die openstaan voor maatschappelijke inzichten en die graag gemotiveerd raken door ervaren docenten voor het verdiepen en verbreden van hun kennis. 

 

Data: vrijdag 31 januari (excursie); 7 en 28 februari; 6 maart

Let op: wellicht hebt u de tentoonstelling (excursie) reeds bezocht en/of wilt u alleen de klassikale bijeenkomsten bijwonen? In dat geval kunt u zich per e-mail aanmelden via hovo.alkmaar@inholland.nl. Prijs: € 115,- 

Tijdstip:13.15-15.45

Locatie: Alkmaar, Hogeschool In Holland

Prijs: € 148,- p.p.

INSCHRIJVEN (via de HOVO)

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?